Cuvântul "jidan" este deosebit de jignitor şi peiorativ, afirmă Aurel Vainer, preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România

vainer-aurelpresedintemijloc
vainer-aurelpresedintemijloc

Aurel Vainer, preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, a declarat  că susţine solicitarea Centrului pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului de modificare a definiţiei cuvântului "jidan" din DEX, precizând că acesta este "deosebit de jignitor".

"Solicitarea domnului Maximilian Katz este foarte justificată şi toate argumentele stau în picioare şi le susţin fără rezervă. Am trăit şi eu personal momente de umilinţă când mi s-a spus «Măi, jidane!»". Am întâlnit şi situaţii în care termenul era folosit în mod familiar, în comunităţile din târguşoarele evreieşti. Acum, însă, cuvântul «jidan» este deosebit de jignitor, peiorativ şi nepotrivit pentru vremurile actuale. Cred că definiţia trebuie îmbunătăţită în mod evident, aşa cum a cerut şi domnul Katz", a spus Aurel Vainer pentru Mediafax.

Centrul pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului a solicitat Academiei Române să schimbe din DEX definiţia unui cuvânt considerat insultător la adresa evreilor şi să specifice clar că este vorba de un termen peiorativ, potrivit New York Times.

Maximilian Katz, directorul Centrului pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului din România, a declarat pentru agenţia de presă The Associated Press, într-un interviu acordat luni, preluat de New York Times, că utilizarea în mod obişnuit a acestui cuvânt românesc (care nu apare nominalizat ca atare în presa internaţională, n.r.) este insultătoare, dar acest lucru nu este explicat în DEX.

Katz spune că acest cuvânt "a fost auzit de evrei atunci când aceştia au fost urcaţi în trenurile morţii", făcând referire la masacrarea a sute de mii de evrei români în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

"Academia Română a preluat o expresie profund antisemită şi a transformat-o într-un cuvânt legitim", a declarat Katz în interviu.

Pe de altă parte, academicianul Marius Sala, vicepreşedinte al Academiei Române, a declarat pentru Mediafax că Academia nu a primit nicio solicitare cu privire la vreun cuvânt din Dicţionarul Explicativ al Limbii Române (DEX) a cărui definiţie este considerată antisemită.

"Nu am primit nimic la Academia Română. Când o să primim, o să discutăm. Dar nu poţi să scoţi un cuvânt din limba română. O să avem grijă în noile ediţii (ale DEX, n.r.) să reformulăm în aşa fel încât să nu creeze suspiciuni", a spus lingvistul Marius Sala, care este şi director al Institutului de Lingvistică "Iorgu Iordan-Al. Rosetti".

Citeşte şi:

Academia Română: În viitoarele ediţii DEX, cuvântul “jidan” poate fi însoţit de indicaţia “nerecomandat”

Grupuri evreieşti consideră că decizia Academiei Române privind termenul „jidan“ nu este suficientă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel