China lovește în industria de armament a SUA. Decizie a autorităților de la Beijing

Războiul comercial dintre China și SUA pare că intră într-o fază nouă
Războiul comercial dintre China și SUA pare că intră într-o fază nouă

Este prima dată când companii sunt supuse unor sancţiuni în baza noii legi adoptate de Beijing anul trecut ca răspuns la restricțiile decise de partea americană împotriva unor întreprinde chineze.

China a plasat sub sancţiuni concernele americane Lockheed Martin Corp şi Raytheon Technologies Corp în urma vânzărilor de arme către Taiwan, în valoare totală de 100 milioane de dolari. Un gest pe care Beijinul l-a criticat, susținând că, astfel, au fost ”subminate interesele de securitate ale Chinei, relaţiile dintre China și SUA, dar şi pacea şi stabilitatea în strâmtoarea Taiwan', potrivit purtătorului de cuvânt al MAE chinez, Wang Wenbin.

Fără alte detalii 

După cum amintește agenția Reuters, China consideră Taiwanul parte a teritoriului său, deşi insula are un guvern independent din 1949. 'În acord cu prevederile relevante din legea chineză privind sancţiunile împotriva unor entităţi străine, guvernul chinez a decis să adopte contramăsuri la încălcările comise de Raytheon Technologies şi Lockheed Martin', a spus Wang.

'Ambele sunt producători militari care au participat de multă vreme la vânzările de arme americane către regiunea Taiwan a Chinei', a continuat el, fără a intra în alte detalii. 

UE, acțiune împotriva Beijingului 

Merită menționat că, la sfârșitul săptămânii trecute, Uniunea Europeană a introdus o acţiune împotriva Chinei în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) pentru restricţionarea accesului întreprinderilor din UE la o instanţă străină în scopul de a-şi proteja şi utiliza brevetele.

Citește și China, lovitură sub centură lui Putin. Ministrul Wang Yi, mesaj de susținere pentru Ucraina

Întreprinderile din UE care deţin drepturi în domeniul tehnologiilor-cheie (cum ar fi 3G, 4G şi 5G) se lovesc de restricţii grave din partea Chinei în încercarea lor de a-şi apăra aceste drepturi atunci când brevetele le sunt folosite ilegal sau fără o retribuţie adecvată de către producătorii chinezi de telefoane mobile, spre exemplu. Titularilor de brevete care apelează totuşi la instanţă în afara Chinei li se aplică adesea amenzi semnificative în China, exercitându-se astfel o presiune asupra lor pentru a accepta taxe de licenţă sub nivelul pieţei.

"Trebuie să protejăm sectorul înaltei tehnologii din UE, un sector foarte dinamic şi un motor al inovării care ne asigură rolul de prim rang în dezvoltarea viitoarelor tehnologii inovatoare. Întreprinderile din UE sunt îndreptăţite să apeleze la justiţie în condiţii echitabile atunci când le este folosită tehnologia în mod ilegal. Iată motivul pentru care lansăm astăzi consultări în cadrul OMC", a declarat Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte executiv şi comisar pentru Comerţ.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel