EXCLUSIV  Avantajele și riscurile AI asupra societății și cercetării. Prof. Grazina și Prof. Zimlichman: Atenție cu utilizarea în școli / Există părți întunecate pe care nu le cunoaștem pe deplin

Foto cu caracter ilustrativ: Freepik
Foto cu caracter ilustrativ: Freepik

În ultimele luni, inteligența artificială a explodat la nivel mondial, iar această revoluție tehnologică a atras atât laude, cât mai ales critici, mulți fiind sceptici cu privire la problemele de etică pe care le presupune utilizarea AI.

Manuela Grazina, profesor la Facultatea de Medicină Laboratorul de Genetică Biochimică din cadrul Universității din Coimbra, Portugalia, a explicat, într-un interviu exclusiv pentru DC News, care sunt avantajele utilizării inteligenței artificiale în căutarea unor soluții utile pentru cetățeni.

„Pe viitor, AI-ul ar putea ajuta. Aș spune că nu este vorba de inteligență, ci de algoritmi informatici care ne pot ajuta să analizăm datele mai detaliat și să anticipăm și să prevenim anumite pericole. Atrag atenția și că utilizarea excesivă poate fi, de asemenea, o problemă.

Este vorba de un software foarte eficient pe care îl putem folosi în armonie cu inteligența umană. E necesar să ne folosim de AI, pentru că permite analiza unui număr imens de date pe care nu le putem gestiona atât de bine. Din acele date pe care le integrăm, de exemplu, din genetică, epigenetică, biochimie, neurochimie, psihologie etc. putem obține modele care să permită realizarea de algoritmi și apoi să le folosim în favoarea oamenilor.

În caz contrar, dacă inteligența artificială este folosită greșit, putem ajunge la concluzii greșite. Desigur, dacă folosim dispozitive bazate pe AI în școli, de exemplu, pentru predare și educație, s-ar putea să ajungem la dependență de dispozitive digitale și așa mai departe. Așa că trebuie să fim foarte atenți în perioada ce urmează la aceste lucruri“, a explicat Manuela Grazina.

CITEȘTE ȘI      -     Inteligența artificială a ridicat primul om din scaunul cu rotile. Tehnologia care „transformă gândirea în acțiune” / foto+video

Reuven Zimlichman: Inteligența artificială are și părți întunecate pe care nu le cunoaștem pe deplin

Profesorul Reuven Zimlichman, șeful Departamentului de Medicină și al Institutul de hipertensiune de la Centrul Medical E. Wolfson din Israel, director al Institutului de Cercetare la Facultatea de Medicină Sackler, Universitatea Tel-Aviv, a vorbit, la rândul său, despre avantajele inteligenței artificială în găsirea unor soluții pentru dependențe, de pildă, dar, totodată, a atras atenția și asupra lucrurilor mai puțin știute despre AI și a faptului că este ceva nou ce necesită o atenție sporită din partea comunității științifice.

„Cred că inteligența artificială este abia la început și cred că sunt multe aspecte pe care astăzi nu le cunoaștem. Vor apărea multiple probleme cu utilizarea necorespunzătoare a AI cu privire la informațiile cu caracter personal ale oamenilor, precum punctele slabe, punctele forte și, de asemenea, alte pericole pe care le vom cunoaște în viitor.

Cu toate acestea, AI poate fi folosit și într-un mod pozitiv. Inteligența artificială ne poate ajuta să culegem informații, să tragem concluzii de la populații mari și să obținem sprijin în efortul nostru de a rezolva probleme. Dependența de țigări, alcool, droguri etc poate fi rezolvată, în viitor, cu ajutorul inteligenței artificiale. Din acest punct de vedere, sunt sigur că va ajuta. Reiterez însă că există și părți întunecate pe care nu le cunoaștem pe deplin astăzi“, a spus Reuven Zimlichman.

Manuela Grazina și Reuven Zimlichman au participat la conferința „Enabling Science: Rethinking facts on harmful behaviours for health resilience“, care a avut loc la Sofia, în Bulgaria, pe 30 mai 2023.

CITEȘTE ȘI      -      Fostul șef al Google: "AI, un risc existenţial pentru oameni, de a fi răniţi sau ucişi". Reacția ChatGPT: Este important ca guvernele să fie conștiente de potențialele riscuri

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel