EXCLUSIV  Analiză a situaţiei din Kazahstan: "O lume ciudată cu interese uriașe. Tot Moscova decide"

Alfred Bulai și Val Vâlcu au discutat despre situația din Kazahstan, la „Nod în papură”.

„Iată o treabă ciudată. Până acum, dictatorii își supuneau popoarele la privațiuni dacă erau constrânși – creșteau dobânzile, ne-a chinuit Ceaușescu să plătim datoria externă, a fost criză de bunuri. În Kazahstan, care stă practic pe o mare de petrol, să dublezi prețul la energie și să scoți oamenii în stradă nu e rațional”, a spus Vâlcu în emisiunea de la DC NEWS.

Ce spune sociologul despre întreaga situație

„Nu e rațional. Bine, acum e o zonă foarte ciudată, zona fostului URSS. Acolo sunt multele țări pe care le încurci tocmai pentru că le cheamă foarte la fel, sunt diferite de spațiul european, mulți sunt musulmani. E un model cultural asiatic de-a dreptul, foarte diferit de cel de la Moscova.

Toate țările acelea gravitează de fapt 100% în spațiul ex-sovietic sau rusesc cum se spune acum, nu neapărat foarte simplu. Nu comparăm cu Moldova, pentru că Moldova este Europa și Rusia este Europa, mă refer la partea ei importantă. Asia, zona aia, e o lume foarte ciudată, din punctul nostru de vedere. Atunci, sigur că există modele dictatoriale, dar noi le numim așa, că le raportăm la un model cultural european.

Este exact cum ai spune că este dictatură în Orientul Îndepărtat. Da, este față de modelul nostru, dar ăla e un mod de viață foarte diferit de al nostru în care contează dimensiunea colectivă, autoritatea este importantă, nivelul individual contează foarte puțin. Gândește-te la Taiwan care e capitalist, dar are reguli puțin spus draconice față de modelul democratic. E și Japonia, care are un sistem neo-feudalist”, a răspuns Bulai.

Un model ciudat, iar Moscova decide în continuare în acest spațiu

„E ciudat, adică nu are legătură cu modelul european. Relațiile sociale sunt foarte similare cu cele feudale, dar au dezvoltat un capitalism, dovadă că scenariul lui Marx nu este atât de general, e alt capitalism acolo. Nu e chiar același lucru cu comunismul cimentat în spațiul sovietic.

Din punctul acesta de vedere, e o lume ciudată în care sunt convins că există interese uriașe. Cred că în continuare tot Moscova decide. Dacă privești istoric, la scară mare, vezi că Rusia a fost în spatele multor mișcări, mă refer la anii 1990. Gorbaciov a dat un semnal și a zis «Ce fac eu în Rusia trebuie să se întâmple peste tot». A și făcut-o, unii au înțeles pe bune, vezi toate schimbările care s-au produs aproape natural. Polonia a fost o mică excepție pentru că a fost acceptat ca sindicat Solidaritatea în 1981, ceea ce a permis de fapt o negociere pe care au acceptat-o rușii. În rest, cu excepția României, s-a rezolvat totul pe cale pașnică”, a adăugat sociologul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel