Vaccinul ”universal” împotriva coronavirusurilor a fost testat pe șoareci. Acesta are scopul de a preveni viitoarele pandemii

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Oamenii de știință au creat un vaccin revoluționar cu potențialul de a proteja împotriva unei game largi de coronavirusuri, inclusiv a unor variante care încă nu sunt cunoscute.

Vaccinul experimental, testat deja pe șoareci, marchează o schimbare de strategie către "vaccinologia proactivă" - dezvoltarea și pregătirea vaccinurilor înainte de apariția unor virusuri cu potențial pandemic, scrie The Guardian.

Vaccinul este creat prin atașarea unor proteine inofensive de la diferite coronavirusuri la nanoparticule minuscule. Acestea sunt apoi injectate pentru a pregăti sistemul imunitar al organismului să combată virusurile în cazul unei invazii.

Deoarece vaccinul antrenează sistemul imunitar să vizeze proteine comune multor tipuri diferite de coronavirus, protecția pe care o induce este extrem de largă, devenind eficient împotriva virusurilor cunoscute și necunoscute din aceeași familie.

"Am demonstrat că un vaccin relativ simplu poate oferi un răspuns imunitar împotriva unei game variate de virusuri", a declarat Rory Hills, cercetător la Universitatea din Cambridge și autor principal al studiului. "Acest lucru ne aduce mai aproape de obiectivul de a crea vaccinuri înainte ca o pandemie să înceapă."

Testele pe șoareci au arătat că vaccinul a indus un răspuns imunitar amplu împotriva coronavirusurilor - inclusiv Sars-Cov-1, agentul patogen care a cauzat epidemia de SARS din 2003 – chiar dacă proteinele din acel virus nu au fost incluse în nanoparticulele vaccinului. Rezultatele acestei colaborări între universitățile din Cambridge, Oxford și Institutul de Tehnologie din California sunt publicate în revista Nature Nanotechnology.

Vaccinul universal anti-coronavirus poate fi fabricat în unitățile existente pentru fermentație microbiană, a precizat Hills, adăugând că cercetătorii colaborează cu parteneri industriali pentru a intensifica procesul de producție.

Autoritățile de reglementare nu au proceduri stabilite pentru vaccinologia proactivă, iar cercetătorii afirmă că acestea ar trebui elaborate împreună cu organismele relevante. Dacă vaccinul se dovedește a fi sigur și eficient la oameni, ar putea fi folosit ca booster Covid-19, având avantajul suplimentar al protecției împotriva altor coronavirusuri.

Mai probabil, țările ar putea deține stocuri ale vaccinului, alături de altele concepute să vizeze agenți patogeni diferiți. Odată fabricate și aprobate, acestea ar putea fi utilizate rapid în cazul transmiterii interumane a unui nou coronavirus sau alt virus.

Profesorul Mark Howarth, autor principal al studiului, a subliniat: "Oamenii de știință au reușit o performanță extraordinară producând rapid un vaccin extrem de eficient împotriva Covid-19 în timpul ultimei pandemii. Cu toate acestea, lumea s-a confruntat în continuare cu o criză majoră și numeroase decese. Trebuie să descoperim cum să acționăm și mai bine în viitor, iar un element esențial este crearea prealabilă a vaccinurilor."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel