Japonezii au trimis o sondă privată spre Lună

Fotografie de la Bruno Scramgnon, Pexels
Fotografie de la Bruno Scramgnon, Pexels

O sondă lunară japoneză, care ar putea deveni prima navă spaţială privată, dar şi japoneză, care să aselenizeze, a decolat duminică de la Cape Canaveral, informează AFP.

Lansarea a fost efectuată de o rachetă SpaceX de la baza americană din Florida, după două amânări cauzate de verificări suplimentare.

Sonda lunară, construită de startup-ul ispace, cu sediul la Tokyo, a fost lansată la bordul unei rachete Falcon 9 la ora locală 02:38 (07:38 GMT), potrivit imaginilor transmise în direct de la lansare.

Până în prezent, doar Statele Unite, Rusia şi China au reuşit să ducă roboţi pe Lună, situată la aproximativ 400.000 km de Pământ.

"Prima noastră misiune va pune bazele pentru a debloca potenţialul Lunii şi a crea un sistem economic robust şi dinamic", a declarat directorul general al companiei, Takeshi Hakamada, într-un comunicat.

Ispace, care are doar aproximativ 200 de angajaţi, intenţionează să înfiinţeze "un serviciu de transport frecvent şi cu costuri reduse către Lună".

Proiectul Hakuto al companiei a fost unul dintre cei cinci finalişti ai competiţiei internaţionale Google Lunar XPrize, care s-a încheiat fără câştigător după ce nicio companie nu a reuşit să trimită un robot pe Lună până la data stabilită (2018). Unele proiecte nu au fost însă abandonate.

Un alt finalist, de la organizaţia israeliană SpaceIL, eşuase în aprilie 2019 în încercarea de a deveni prima misiune finanţată din fonduri private care reuşeşte această performanţă.

Compania japoneză doreşte, de asemenea, să contribuie la programul Artemis al NASA, a cărui primă misiune fără echipaj uman este în curs de desfăşurare, scrie Agerpres.

NASA: Capsula Orion se întoarce acasă. Amerizarea este programată duminică

Orion a încheiat faza de zbor propulsat de arderea unui motor care a plasat capsula pe traiectoria pentru amerizarea programată duminică, transmite Agerpres. Atracţia gravitaţională a Pământului este în prezent principala forţă care acţionează asupra capsulei.

Controlorii de zbor au folosit camerele cu care este dotată Orion pentru a inspecta sistemul de protecţie termică al modulului echipajului şi Modulul Utilitar European, aceasta fiind a doua dintre cele trei inspecţii externe planificate.

Specialiştii au analizat imagini detaliate ale suprafeţelor exterioare ale capsulei după ce aceasta a zburat prin porţiunea de orbită terestră unde se află majoritatea deşeurilor spaţiale, iar echipele nu au raportat nicio problemă în urma examinării imaginilor.

Această a doua analiză în timpul fazei de revenire este necesară pentru evaluarea stării generale a capsulei cu câteva zile înainte reintrarea ei în atmosfera terestră.

O analiză finală va fi efectuată vineri, în timp ce Orion se va apropia de casă.

Echipele responsabile de recuperarea capsulei Orion îşi continuă pregătirile înainte de amerizarea care va avea loc la 11 decembrie, în apropiere de coastele californiene. Echipa care gestionează misiunea urmează să stabilească joi locul exact de amerizare.

Capsula Orion a survolat recent Luna la o distanţă mai mică de 130 de kilometri în raport cu scoarţa selenară, profitând de atracţia gravitaţională a satelitului natural al Pământului pentru a se propulsa pe traiectoria sa de întoarcere spre Terra.

Orion a doborât recordul de distanţă pentru o capsulă locuibilă, aventurându-se la peste 432.000 km de planeta noastră - mai departe decât au făcut-o vehiculele utilizate în cadrul misiunilor Apollo.

Orion nu a transportat de această dată niciun astronaut, scopul misiunii Artemis 1 fiind acela de a verifica siguranţa capsulei şi capacitatea ei de a transporta în viitor echipaje umane.

Scutul termic al capsulei Orion - cel mai mare construit vreodată - va trebui să suporte la reintrarea în atmosfera Pământului, cu o viteză de peste 40.000 de km, o temperatură apropiată de jumătatea celei care există la suprafaţa Soarelui (2.800 de grade Celsius).

Prin programul Artemis, americanii vor să îşi stabilească o prezenţă durabilă pe Lună, pentru a pregăti apoi o călătorie spre Marte.

Misiunea Artemis 2 va transporta un echipaj uman până pe orbita Lunii, însă fără să aselenizeze. Această onoare îi va fi rezervată echipajului misiunii Artemis 3, care va coborî în apropiere de polul sudic al Lunii. În mod oficial, misiunile Artemis 2 şi Artemis 3 ar trebui să aibă loc în 2024, respectiv 2025.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel