Platformele video YouTube, TikTok și Twitch sunt pline de așa-numiții “sleep streamers”.
Platformele video YouTube, TikTok și Twitch sunt pline de așa-numiții “sleep streamers”, care difuzează imagini live cu ei înșiși sub pături, conform BBC. Kai Cenat - care a fost recent acuzat de instigare la revoltă în SUA - este unul dintre cei mai cunoscuți. Se estimează că a câștigat zeci de mii de dolari dormind în timpul unui stream non-stop de o lună în martie.
Amouranth, una dintre cele mai celebre streamere din lume, a declarat în podcastul The Iced Coffee Hour în iunie că poate câștiga până la 15.000 de dolari dintr-un sleep stream. Pentru spectatori, sleep streamurile le pot oferi un sentiment de comunitate - cineva cu care să adoarmă - precum și o sursă de divertisment.
Ideea poate părea ciudată, dar nu este complet nouă - la începutul anilor 2000, emisiunea de realitate Big Brother a devenit una dintre cele mai urmărite emisiuni din lume - și șansa de a vedea concurenții dormind pe parcursul nopții pe streamurile live de 24 de ore ale emisiunii a devenit un hit online surprinzător.
Și în 2004, National Portrait Gallery a prezentat un videoclip de o oră cu fotbalistul David Beckham dormind.
Alte forme de sleep streamuri au început să apară. În loc să plătească streamerii pentru a dormi, spectatorii plătesc pentru a-i trezi pe streameri. Donând bani, oamenii pot declanșa zgomote puternice, alerte, lumini intermitente sau pot face ca lucruri să se întâmple într-o cameră pentru a deranja streamerul din somnul său.
Aceste videoclipuri sunt ca un joc video live-action, în care streamerul încearcă doar să adoarmă și jucătorii - sau spectatorii - fac tot ce pot pentru a-l trezi.
Trendul a început pe TikTok și îi are ca protagoniști pe “sleepfluenceri” ca Jakey Boehm și Stanley - alias StanleyMov - care spune că face suficienți bani din sleep streamurile sale ocazionale pentru a-și plăti chiria.
Spectatorii vor plăti mult pentru acest privilegiu. De exemplu, pentru 95 de dolari spectatorii pot plăti pentru a-i da lui StanleyMov un șoc electric printr-o brățară pe care o poartă: “De obicei, când fac sleep streamuri, este pentru a face videoclipuri pe YouTube și pentru a face conținut din ele ulterior, deci pentru mine faptul că sunt electrocutat este practic doar conținut pentru canalul YouTube”, i-a spus el BBC-ului.
Dar, în ciuda faptului că face bani buni din streamuri - cu taxe cum ar fi 12 dolari pentru a-i face luminile să clipească sau 24 de dolari pentru a-l orbi cu o lumină foarte puternică - Stanley spune că a renunțat la ele pentru moment: "Iau o pauză de la sleep streamuri din cauza sănătății mentale și a epuizării”.
"Fac totul singur - în ultimii trei ani, am înregistrat și editat aproape trei videoclipuri pe săptămână… există multă greutate pe umerii mei când vine vorba de conținutul meu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu