De ce te ajută un SSD să deschizi instant calculatorul

Un SSD sau un Solid State Drive este garanția vitezei atunci când aprindem calculatorul.

Un SSD sau un Solid State Drive este garanția vitezei atunci când aprindem calculatorul sau copiem fișiere. Însă, de ce? (răspunsul se află la secțiunea III)

I. Apariția Hard Disk Drive-urilor

 (w300)

Până de curând, memoria din computerele personale era, în general, stocată pe un Hard Disk Drive (HDD), adică un dispozitiv de stocare ce incorporează un disc magnetic de pe care sunt citite datele, cu ajutorul unui braț mecanic. Această modalitate de a stoca memoria a fost inventată încă din 1954, de o echipă a IBM.

HDD-urile moderne au două mărimi generale: 3,5 inch pentru desktopuri și 2,5 inch pentru laptopuri, fiindcă sunt mai mici ca dimensiuni.

Dezavantajele vechii tehnologii


Această memorie este ieftină, iar șansele sunt mari să aveți un HDD instalat în PC chiar acum, însă tehnologia are și dezavantaje, conform Version Daily.

Un Hard Disk Drive trebuie să învârtă discul din interior de fiecare dată când accesați date pe computer, iar acest lucru îl face încet, indiferent de câte rotații pe minut are (5.400RPM sau 7.200RPM). Așadar, atunci când aprindeți PC-ul și așteptați sistemul de operare să pornească, de fapt așteptați ca discul din interiorul Drive-ului să se învârtă și să găsească informațiile necesare.

Riscul pierderii de date


Brațul mecanic de pe disc face zgomot atunci când este în căutare de informații, generând un sunet ascuțit și deranjant pentru cei care preferă un PC silențios.

În plus, durabilitatea lasă de dorit, fiindcă HDD-ul este sensibil la praf, umiditate și orice alt factor care ar duce la deteriorarea discului interior, unde toate datele dumneavoastră sunt stocate.

II. Solid State Drive – viitorul

 (w300)

Solid State Drive sau SSD este o altă soluție de stocare a memoriei care a început să înlocuiască vechea tehnologie, HDD, conform Computer Hope. Smartphone-urile se bazează pe acest tip de tehnologie, pentru încărcare rapidă a informațiilor. Față de Hard Disk Drive, tehnologia Solid State Drive nu are părți care se mișcă (n.r., discul și brațul mecanic), fapt ce îi conferă multe avantaje.

Viteză foarte mare


Un SSD accesează datele în 35-100 de microsecunde, comparativ cu 5.000-10.000 de microsecunde pentru HDD, datorită faptului că nu există un disc care trebuie învârtit de fiecare dată când o informație este căutată.

Astfel, neavând părți mecanice care se învârt sau se mișcă, un SSD este la fel de silențios precum un stick de memorie, adică nu se aude deloc.

Consum redus și durată de viață mai mare


Mai mult de atât, un SSD nu produce căldură, nu se poate supraîncălzi de unul singur și consumă mai puțină energie pentru un desktop și duce la o durată de viață mai lungă pentru un laptop.

În final, un SSD este mult mai durabil decât fragilul HDD. Praful acumulat în timp sau o eroare de braț mecanic nu pot afecta SSD-ul, iar magnetismul nu are efect asupra sa, față de riscurile la care se expune un Hard Disk Drive.

III. De ce pornește repede sistemul de operare pe SSD

Atunci când pornim PC-ul, fie un desktop sau un laptop, procesorul începe să citească datele din memoria ROM pentru a afișa sistemul de operare.

În cazul în care folosim un HDD pentru a stoca sistemul de operare, procesorul așteaptă ca discul să se învârtă și să găsească fișierele necesare pentru a fi gata de utilizare.

În schimb, în cazului unui SSD, toate informațiile sunt la dispoziția procesorului, iar singurul lucru care poate limita pornirea rapidă a sistemului de operare este viteza cu care lucrează acesta.

Drept urmare, în timp ce un HDD încarcă sistemul de operare în 50 de secunde, în cazul în care memoria nu este plină, ceea ce poate duce la mai multe minute de așteptare, un PC cu SSD este gata de utilizare la aproximativ 10 secunde de la apăsarea butonului.

Dovada, în video:

Youtube video image

IV. Utilizarea unui SSD nu se impune întotdeauna

Cu toate că avantajele unei memorii foarte rapide sunt clare, nu întotdeauna este necesar să folosim un SSD.

Necesită luat în calcul faptul că, la momentul scrierii acestui articol, 100GB de memorie HDD costă aproximativ 18 lei, iar 100GB de memorie SSD costă 80 de lei.

Diferența de preț este de patru ori mai mare pentru un Solid State Drive și este conferită de viteză, ceea ce face SSD-urile ideale pentru a stoca sistemul de operare. HDD-urile se justifică atunci când stocați cantități mari de filme, poze, muzică și alte fișiere.

În funcție de aplicație

Acestea fiind spuse, SSD-urile sunt excelente pentru laptopuri, pornind aproape instant, fie că sunt alimentate la priză sau de baterie, dar și pentru desktopuri, în cazul în care nu doriți să așteptați minute bune până a începe să lucrați.

În final, varianta în care un PC să dispună de ambele tehnologii de stocare este calea de mijloc între ieftin și scump. Sistemul de operare și programele utilizate cel mai des își au locul pe Solid State Drive, în timp ce Hard Disk Drive-ul poate stoca pozele, muzica, filmările și alte cantități mari de date.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel