Cum funcționează un implant cerebral uman

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Află mai multe despre implantul cerebral uman.

Compania Neuralink al lui Elon Musk a implantat duminică un cip de calculator în creierul unei persoane, a declarat Musk într-o postare pe platforma sa X, deși a oferit puține detalii. Alte companii care desfășoară activități similare sunt mai avansate în procesul de cercetare, de exemplu, Synchron înscrie și implantează oameni în cadrul studiului său din 2021, iar consumatorii nu vor putea avea acces la această tehnologie prea curând. Dar dacă tehnologia funcționează, aceasta ar putea într-o zi să fie benefică pentru persoanele care nu pot să se miște sau să comunice și ar putea avea aplicații mai avansate pentru sănătate.

Cum funcționează

Cercetătorii afirmă că o interfață creier-computer va permite unei persoane să folosească gândurile sale pentru a controla un dispozitiv precum un computer sau un telefon.

Medicii implantează acest tip de dispozitive pe suprafața creierului sau în profunzimea acestuia.

Echipamentul Neuralink este de mărimea unei monede, cel al Synchron este un mic dispozitiv asemănător unui stent care se introduce în vasele de sânge din creier. Dispozitivele includ mai mulți electrozi care nu pot citi gândurile unei persoane, dar, în esență, observă și interpretează semnalele trimise de neuroni, celule nervoase care utilizează electricitate și substanțe chimice pentru a trimite semnale de la creier la restul corpului pentru a-l ajuta să se miște, să respire, să vorbească și să mănânce.

”Utilizând progresele recente în domeniul calculatoarelor care au apărut în ultimii 30 sau 40 de ani, am avut în sfârșit suficientă putere de procesare pentru a construi și antrena algoritmi matematici pentru a face estimări despre cum ar putea arăta aceste informații și avem în sfârșit puterea de calcul pentru a face aceste estimări în timp real”, a declarat Dr. Paul Nuyujukian, profesor de bioinginerie și neurochirurgie care conduce Laboratorul de interfațare a creierului de la Universitatea Stanford.

Deși tehnologia este mai nouă, a spus el, munca se bazează pe știința de bază privind modul în care creierul controlează mișcarea pe care oamenii de știință o înțeleg de peste 100 de ani.

Ce face ca această tehnologie să funcționeze și cum vor fi utilizate aceste dispozitive

Tehnologia anterioară trebuia să fie conectată la un computer. Dispozitivul Neuralink funcționează cu o baterie care poate fi încărcată fără fir și poate comunica fără fir cu aplicația Neuralink, care decodifică datele în acțiuni și intenții, potrivit companiei. Dispozitivul Synchron este conectat la o unitate de telemetrie care este conectată la un computer.

Scopul inițial este să ajute pe cineva care a avut un accident vascular cerebral sau care suferă de o boală degenerativă motorie, cum ar fi ALS sau alte probleme fizice, să comunice direct prin intermediul implantului cu un dispozitiv extern, precum un telefon, tabletă sau computer.

În 2021, Neuralink a demonstrat cum funcționează acest lucru cu o maimuță pe nume Pager, căreia i-au fost implantate în creier două dintre aceste dispozitive wireless. Dispozitivele i-au permis lui Pager să controleze un cursor cu ajutorul gândurilor sale și să joace un joc numit ”mind pong”.

Când vor fi disponibile aceste dispozitive

”Nimic în acest domeniu nu se întâmplă peste noapte”, a spus Nuyujukian. El și alți profesori universitari lucrează la acest tip de cercetare de zeci de ani, dar inovația tehnică a accelerat în ultimii cinci până la zece ani, pe măsură ce mai multe companii de inginerie neuronală au intrat în acest domeniu.

Cu toate acestea, este nevoie de timp pentru ca astfel de dispozitive să treacă prin procesul de aprobare al US Food and Drug Administration, deoarece ”riscul pentru siguranță este ridicat”, a spus el. Riscurile pot include sângerări sau infecții. De obicei poate dura între 10 și 20 de ani pentru ca un dispozitiv să obțină aprobarea, în special unul care implică o tehnologie atât de nouă.

Totuși, Nuyujukian este încrezător că tehnologia va ajuta oamenii în viitor.

”Nu există niciun motiv pentru care acest lucru nu ar trebui să aibă succes. Știința există și este solidă și a fost acolo de zeci de ani, iar asta îmi dă multă siguranță. Este realizabil”, a spus el, conform CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel