Combatere fake news în mediul online. Arafat: Nu e vorba de Ministerul Adevărului. Noi lăsăm ambele variante la dispoziția cetățeanului

Raed Arafat, șeful DSU, a vorbit despre modul în care dorește să combată fake news-urile din mediul online.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a fost prezent în platoul Digi24, unde a vorbit despre modul în care instituția pe care o conduce dorește să combată fake news-urile din mediul online:

„Trebuie să venim cu varianta adevărată și să o punem în fața oamenilor, ca să combatem ce vedem acum, cu deep fake-ul. Asta nu înseamnă cenzură, ci înseamnă că verificăm și venim cu variantă oficială, după care omul va avea ambele variante în fața lui. Varianta cealaltă, dacă nu o șterge cumva Facebook sau YouTube, noi nu putem face acest lucru. Singurul lucru pe care noi îl facem la acest moment este că dacă primim ceva ce este o minciună, venim cu partea noastră și o punem în față. Asta e varianta noastră și hotărâți-vă care este adevărată. Nu va fi neapărat un site. Verificatorii sunt oameni de la ONG-uri care se ocupă de așa ceva, oameni care o să-ți spună, sunt softuri care fac asta. Noi doar primim raportări. Verificatorii nu vor fi plătiți, pentru că e activitatea unor ONG-uri, e activitatea lor. Nu primesc bani de la stat, deloc. Există companii care fac asta și primesc bani mulți, dar în cazul nostru o vor face pro-bono și îți dă aceste date și poți să faci un răspuns, iar acesta va apărea public.

Noi nu putem să stăm să monitorizăm social media, iar cei de la ONG-uri vin și ne arată unde au apărut anumite probleme. Îi dăm niște chestii, de exemplu, pe care le urmărim, dacă sunt aspecte despre DSU, despre IGSU, despre un anume subiect și ei le pun. Apoi îți spun că au apărut acele chestii și poate că unele din ele sunt adevărate, dar poate că te trezești și cu o chestie fake news.

Nu e vorba de Ministerul Adevărului, noi lăsăm omul în final să decidă, pentru că noi nu venim și ștergem varianta cealaltă, ea rămâne în fața omului. Noi venim cu varianta care combate varianta cealaltă. Asta trebuie să facă fiecare instituție“, a spus, la Digi24, Raed Arafat.

Platformă care ar scana dezinformările din online. Rareș Bogdan: De la monitorizare se va ajunge la cenzură. Nu trebuie să alunecăm în romanul „1984”!

Un grup de lucru creat de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), la care s-ar fi alăturat şi Guvernul României, împreună cu CNA şi mai multe ONG-uri, se pare că pregăteşte o platformă informatică, ce va scana presa online, dar şi bloguri şi reţele sociale, pentru a găsi “fake news”, surse de dezinformare şi propagandă în contextul conflictului din Ucraina, conform Profit.ro (vezi mai mult AICI).

Într-o postare pe Facebook, europarlamentarul Rareș Bogdan a vorbit despre libertatea de exprimare:

“Sunt un absolutist când vine vorba de libertatea de exprimare”

Proiectul descris în link e o idee nefericită. De la monitorizare se va ajunge la cenzură, iar ideile, fie că suntem de acord cu ele, fie că nu, trebuie să circule libere. Când vine vorba de libertatea de exprimare, sunt un absolutist. Susțin total cele spuse de Elon Musk acum 5 zile, când a fost rugat să scoată anumite site-uri de pe rețeaua de sateliți StarLink. Nu trebuie să alunecăm către scenarii care riscă să semene cu realitățile din romanul „1984”! Un Minister al Adevărului poate deveni un coșmar.

Voi cere PNL, în calitate de prim-vicepreședinte, și Guvernului României, ca membru al echipei de Coordonare a Coaliției, să NU susțină acest proiect. Vă mai dau câteva argumente: Dezinformarea trebuie combătută prin o mai bună informare, credibilă, prin campanii inteligente, explicându-le oamenilor adevărul apelând la logică, la bunul-simț, prin vehicule pozitive. Trebuie să educăm, să-i învățăm pe oameni să se informeze, să le fim ghid în acest război informațional.

Există oameni onești, de bună-credință care, din necunoaștere, nepricepere, din lipsă de alternativă credibilă, ajung să replice idei propagandistice nocive, dar nu trebuie puși la stâlpul infamiei. Sunt victime, nu criminali. Un om care crede despre un demnitar că este corupt nu trebuie suspectat automat că slujește o putere ostilă UE, NATO, SUA, ci trebuie să beneficieze de prezumția de bună-credință. Așa crede el, iar gândul nu poate fi cenzurat. În cea mai mare democrație a lumii, judecătorii, cu Constituția SUA în mână, admit limitări ale libertății de exprimare doar dacă au legătură cu terorismul sau cu pedofilia, dacă țin eu bine minte. Să nu devenim mai catolici decât Papa!“, a scris Rareș Bogdan pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel