China a construit un calculator care demonstrează supremația cuantică

Republica Populară Chineză a realizat un calculator cuantic fotonic ce demonstrează supremația cuantică.

O echipă de cercetători afiliați la mai multe instituții din China a construit și testat un computer cuantic fotonic care demonstrează supremația cuantică. În lucrarea acestora, publicată în revista Science, grupul descrie modul în care dispozitivul a funcționat în timp ce efectuau eșantionarea bosonului Gaussian.

Computerele cuantice au fost subiect de discuție în ultima perioadă, oamenii de știință încercând să stabilească dacă pot îndeplini așteptările. Calculatoarele cuantice ar putea depăși cu mult performanța dispozitivelor convenționale în anumite sarcini. Scopul este realizarea a ceea ce a devenit cunoscut sub numele de „supremație cuantică”, unde un computer cuantic poate depăși performanța computerelor convenționale pentru cel puțin un tip de sarcină.

Până în prezent, doar un singur computer a realizat acest lucru, dispozitivul Google Sycamore. Și pentru că domeniul este încă atât de nou, cercetătorii din întreaga lume lucrează la modele foarte diferite. Sycamore s-a bazat pe qubituri reprezentate de materiale supraconductoare. În acest nou efort, echipa din China a dezvoltat un computer cuantic bazat pe fotoni capabil să efectueze un singur tip specific de calcul, eșantionarea bosonului.

Cum funcționează computerul chinezesc?

Eșantionarea bosonului este un mijloc pentru calcularea ieșirii unui circuit optic liniar care are mai multe intrări și ieșiri. Se realizează prin construirea unui dispozitiv în care fotonii sunt trimiși într-un circuit în paralel și, odată ce sunt înăuntru, sunt împărțiți prin divizoare de fascicule. Fotonii divizați continuă prin circuit, întâlnind oglinzi și alte divizoare de fascicule.

În mod special, dacă doi fotoni se întâlnesc simultan cu același splitter, ambii fotoni neplași vor urma una dintre căile de departe de splitter. Procesul se repetă, rezultând o distribuție a numerelor care reprezintă ieșirea rețelei. Calculatoarele convenționale se împotmolesc foarte repede atunci când se încearcă calcularea distribuțiilor unui astfel de sistem. Jiuzhang a fost construit pentru a gestiona 100 de intrări și 100 de ieșiri folosind 300 de separatoare de fascicul și 75 de oglinzi, informează Phys.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel