Cea mai mare imprimantă 3D din lume a fost inaugurată în SUA și va putea crea noi cartiere la prețuri accesibile pentru a contribui la soluționarea problemei persoanelor fără adăpost, au declarat oficialii.
Mașina, numită Factory Of The Future 1.0, a fost construită în campusul Universității din Maine din SUA și combină inteligența artificială cu operațiunile robotice și calculul de înaltă performanță.
Universitatea din Maine a declarat că imprimanta oferă "noi oportunități de producție ecologică și eficientă din punct de vedere al costurilor" și va putea produce obiecte cu lungimi și lățimi "considerabile".
Oficialii guvernamentali au declarat că imprimanta le-a depășit așteptările și că "reprezintă un far al inovației", în timp ce senatorul american pentru Maine, Susan Collins, a declarat că a fost "o zi mare pentru universitatea noastră, pentru statul nostru și pentru națiunea noastră".
Campusul găzduiește, de asemenea, recordul mondial Guinness din 2019 pentru cea mai mare imprimantă 3D cu polimeri, care poate crea, de asemenea, case - dar se spune că noua mașină este de patru ori mai mare.
Universitatea dorește să arate cum pot fi construite casele aproape în întregime cu ajutorul unei imprimante cu o amprentă de carbon mai mică.
Instituția a declarat că noua creație le permite să avanseze tehnologia de tipărire 3D a caselor folosind materiale pe bază biologică. Astfel, se tipăresc, în cele din urmă, cartiere la prețuri accesibile pentru a rezolva problema persoanelor fără adăpost din regiune.
În cazul în care clădirile nu sunt adecvate, acestea pot fi reciclate, au adăugat oficialii.
Habib Dagher, director al Centrului de structuri avansate al universității, a declarat: "Practic, puteți să o deconstruiți, puteți să o șlefuiți, dacă doriți, iar piesele imprimate 3D puteți să le reimprimați, să o faceți de mai multe ori".
Sectorul clădirilor și al construcțiilor este responsabil pentru aproximativ 37% din emisiile globale de gaze cu efect de seră, în principal din cauza producției și utilizării unor materiale precum cimentul, oțelul și aluminiul, care au o amprentă de carbon semnificativă, potrivit Programului Națiunilor Unite pentru Mediu.
Dr. Dagher a declarat că există un deficit atât de locuințe la prețuri accesibile, cât și de muncitori care să construiască locuințe - se vehiculează că Maine va avea nevoie de încă 80.000 de locuințe în următorii șase ani.
Dar viteza de producție a mașinii, de 227 de kilograme de material pe oră, înseamnă că aceasta va putea crea noi case într-un ritm bun.
Universitatea a declarat că imprimanta oferă "noi oportunități de producție ecologică și rentabilă" pentru numeroase industrii.
Printre acestea se numără securitatea națională, locuințe la prețuri accesibile, construcția de poduri, tehnologiile de energie oceanică și eoliană și fabricarea navelor maritime, a adăugat aceasta, conform Sky News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu