Ce se întâmplă dacă ţii cardul lângă telefonul mobil

Cardul nu se ţine lângă telefon / Foto: Pexels
Cardul nu se ţine lângă telefon / Foto: Pexels

Cardul bancar este deja un accesoriu indispensabil în vieţile noastre. Milioane ştiu să-l folosească dar nu cunosc un amănunt: dacă este pus în apropierea unui magnet puternic, acesta se poate demagnetiza şi nu mai poate fi folosit. Au fost cazuri când şi un banal magnet de frigider a reuşit să facă asta cu un card.

Nu mulți ştiu că un card este extrem de sensibil când în apropierea sa se află un magnet suficient de puternic care ar putea să-i anuleze toate funcţiile şi să-l transforme, pe loc, în jucărie pentru cel mic. Pentru că, atunci când banda magnetică este afectată, acesta nu mai pote fi utilizat în niciun bancomat şi veţi fi nevoit să rugaţi banca să vă emită altul. Au existat cazuri în care şi un telefon mobil a produs daune majore cardului.

Cum se întâmplă asta?

Banda magnetică poziţionată pe spatele unui card de credit deține date importante, cum ar fi numele posesorului, banca emitentă, numărul contului, limita de credit și chiar creditul disponibil.  Destul de rezistentă în multe situaţii, banda neagră este extrem de sensibilă la contactul cu un magnet. În momentul în care un magnet întâlneşte banda cardului, acesta fărâmițează sau rearanjează ordinea particulelor de oxid de fier care stochează datele, făcând cardul inutil. Dacă nu-şi revine în câteva ore, cardul nu mai poate fi folosit niciodată. Odată demagnetizat, cardul este refuzat de POS-uri şi de bancomate. Au existat cazuri în care şi telefoanele mobile au demagnetizat cardurile. E drept, aceste situaţii au fost mult mai rare dar au avut acelaşi impact ca şi magneţii. După expunerea la magneţi, un card nu mai poate fi niciodată reparat. Posesorul unui card stricat va trebui să apeleze la banca sau compania care a emis cardul de credit pentru a solicita un nou card.

Nu ţineţi cardurile în genţi cu închidere magnetică

Închiderea magnetică pe o geantă sau pe un portofel poate corupe datele cardului de credit în cazul în care banda cardului se apropie - în limitele a 1 inch - sau contactul direct cu magnetul. Un dezactivator de etichetă de securitate la un checkout este o zonă periculoasă dacă metoda de dezactivare utilizează magneți. Nu țineți cardurile de credit în apropierea frigiderului când îl deschideți. Frigiderele au magneți puternici în sigiliu, care ajută la închiderea ușii. Dacă banda magnetică a cărții de credit se află la o distanță de 1 cm de magneții din sigiliul ușii, riscați să dați la o parte datele. Aparatele de imagistică prin rezonanță magnetică (RMN) utilizate în spitale au câmpuri magnetice puternice care pot afecta datele de pe un card de credit în portofelul sau portofelul unei persoane din aceeași cameră cu aparatul.

Un card se poate demagnetiza şi...din senin

Mai sunt, însă, şi acele situaţii când cardurile se pot demagnetiza...din senin, fără să aibă vreun magnet în preajmă. În ciuda tuturor tipurilor de protecție și standarde stricte pentru crearea unui card bancar, aceasta mai poate şi eșua. Se întâmplă, de obicei, datorită stocării necorespunzătoare a plasticului, motiv pentru care mecanismele interne cedează. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel