Atacurile cibernetice care au loc zilnic, la nivel mondial, costă 8,44 trilioane de dolari, valoare care va creşte la aproximativ 24 trilioane de dolari, în 2027, arată estimările experţilor în securitate cibernetică, prezentate recent în cadrul unui webinar de specialitate.
Aceste atacuri reprezintă doar o parte a complexităţii suprafeţei de risc pentru organizaţiile din întreaga lume care adoptă tehnologii noi de tipul Inteligenţei Artificiale (IA) sau active digitale, au avertizat specialiştii invitaţi în cadrul webinarului "Riscurile Cibernetice: de la ameninţare, la soluţii", organizat recent de Aon România.
Datele Directoratului Naţional pentru Securitate Ciberenetică (DNSC), citate în comunicatul companiei, arată că, în România, incidenţa zilnică a atacurilor cibernetice este 20.000 - 30.000, iar cel mai des întâlnite sunt cele de tip ransomeware, DDoS şi phishing.
Principalele industrii vizate sunt: farmaceutică, administraţia publică, energie, retail şi transport. Ca regiuni geografice, incidenţa atacurilor este cea mai pronunţată în Bucureşti, Banat şi Moldova.
În cadrul evenimentului, experţii au atras atenţia şi asupra faptului că ameninţările cibernetice continuă să evolueze într-un ritm deosebit de accelerat, vizând atât oganizaţiile ca întreg, cât şi elementul uman din interiorul companiilor care rămâne în continuare cea mai mare expunere pe linia de securitate cibernetică.
Astfel, 69% dintre organizaţii folosesc deja produse sau servicii IA şi 54% dintre entităţile care au participat la un sondaj realizat de unul dintre principalii reasiguratori globali, partener Aon, susţin că au experimentat unul sau mai multe incidente de securitate severe în ultimele 24 de luni.
Principalul de tip de atac este în continuare cel de tip ransomware (60%), iar breşele de date sunt în creştere (20%). În acest context, s-au adus în discuţie poliţele de asigurare în cazul unui atac cibernetic, un instrument considerat eficient pentru orice organizaţie.
Conform aceluiaşi sondaj, nivelul de conştientizare în rândul managerilor companiilor asupra nevoii creării scenariilor pre şi post-incident cibernetic este foarte ridicat, însă 87% dintre ei consideră că nu sunt încă suficient de protejaţi.
O cercetare realizată de către unul dintre principalii reasiguratori globali, Swiss Re, relevă faptul că piaţa asigurărilor cibernetice înregistrează o creştere semnificativă, iar până în 2025 se estimează că va ajunge la o valoare de 16,6 miliarde de dolari. În ceea ce priveşte pagubele pe care atacurile cibernetice le produc la nivel mondial, estimările arată un cost de 8,44 trilioane de dolari, cuantum care se va tripla până în 2027, până la circa 24 trilioane de dolari, notează Agerpres.
Aon România este filiala locală a Aon plc (NYSE: AON), lider mondial în furnizarea de soluţii de management al riscului, brokeraj de asigurări şi reasigurări, consultanţă resurse umane şi externalizare de servicii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News