Susan, beneficii. Previne CATARACTA, ARTRITA REUMATOIDĂ şi OSTEOPOROZA

Pe cât sunt de mici, pe atât sunt de eficiente. Deşi au preţul destul de piperat, aceste seminţe sunt nişte luptători cu acte-n regulă. Introduse în dietă, ajută la prevenirea unor boli precum osteoporoza, artrita reumatoidă şi cataracta.

Orginiar din Africa Subsahariană şi cultivat pentru prima dată în India, susanul este considerat a fi cea mai veche cultură de semințe oleaginoase cunoscută de umanitate. Folosite cu preponderenţă în produsele de patiserie, aceste seminţe pot fi folosite cu succes în salate, supe creme sau sosuri pentru a aduce un plus de savoare preparatelor.

Pe lângă proprietăţile lor culinare, seminţele de susan sunt şi sănătoase. De exemplu, o cană de seminţe nedecorticate şi neprăjite conţin mai mult calciu decât o cană de lapte. De asemenea, au mai multe proteina decât carnea. Totodată, sunt bogate în carbohidraţi buni, grăsimi sănătoase, magneziu, fier, fosfor, vitamina B1, vitamina E, zinc, mangan, cupru şi triptofan.

Previn osteoporoza

Datorită conţinutului ridicat de calciu, magneziu şi zinc, seminţele de susan hrănesc oasele şi previn dezvoltarea unor boli precum osteoporoza. Astfel, introdcerea lor în alimentaţia zilnică poate ajuta la prevenirea apariţiei acesteia.

Previn cataracta

Cataracta este una dintre cele mai grave boli oftalmologice, dar, din fericire, consumul seminţelor de susan ajută la prevenirea acestei afecţiuni. În mare parte, proprietăţile lor protectoare se datorează conţinutului ridicat de vitamina E pe care îl au.

Previn bolile de inimă

Seminţele de susan au un conţinut ridicat de grăsimi mononesaturate, astfel că au rolul de a scădea nivelul de colesterol rău şi de a curăţa vasele de sânge de sedimentele grase. În acest fel, protejează inima de ateroscleroză şi îmbunătăţesc circulaţia sangvină. De asemenea,  reglează tensiunea arterială.

Citește și: Simptome ficat bolnav. Cum îți dai seama că ai probleme la ficat 

Previn artrita reumatoidă

Artrita reumatoidă, o afecţiune care se manifestă la nivelul articulaţiilor şi care apare în general după vârsta de 40 de ani, poate fi preveniotă prin consumul regulat al seminţelor de susan. Deoarcere ele conţin cupru, un microelement care actionează ca un antiinflamator şi păstrează sănătatea articulaţiilor, sunt eficiente în prevenirea acestei boli.

Previn cancerul

Studiile arată că seminţele de susan conţin antioxidanti puternici, care păstrează supleţea pielii, dar care pot preveni şi anumite tipuri de cancer. Responsabili pentru proprietăţile lor sunt lignanii, nişte compuşi care au puterea de a scădea riscul de cancer la sân sau de colon.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel