Stop Malware - Siguranţa ta online depinde de tine. Campanie de prevenire a criminalităţii cibernetice

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC), Poliţia Română, Asociaţia Română a Băncilor (ARB) şi parteneri din sectorul privat precum Microsoft, Bit Sentinel, Attack Simulator, Asociaţia Patronală a Industriei de Software (ANIS) sau Dekeneas au lansat etapa a treia a campaniei de educaţie digitală #SigurantaOnline denumită 'Stop Malware - Siguranţa ta online depinde de tine'. 

Potrivit unui comunicat al DNSC, obiectivul acestei campanii constă în prevenirea criminalităţii cibernetice prin creşterea gradului de conştientizare privind pericolul generat de infracţiunile online implicând malware, ransomware şi troieni bancari. Această etapă a campaniei se adresează tuturor utilizatorilor de Internet şi de dispozitive digitale, atât populaţiei, cât şi companiilor, în condiţiile intensificării riscurilor cibernetice.

'Poliţia Română a primit sesizări privind comiterea a 1.899 infracţiuni contra siguranţei şi integrităţii sistemelor şi datelor informatice în anul 2021, în creştere cu 37,21% faţă de anul 2020, potrivit datelor instituţiei. Dintre acestea, cea mai mare parte (92,58%) a fost reprezentată de accesul ilegal la un sistem informatic.

Sesizările fraudelor comise prin sisteme informatice şi mijloace de plată electronice au crescut cu 85,53% în anul 2021, comparativ cu anul 2020. În primul trimestru din 2022, au fost înregistrate 431 infracţiuni contra siguranţei şi integrităţii sistemelor şi datelor informatice şi 2.719 de fraude comise prin sisteme informatice şi mijloace de plată electronice', se precizează în comunicat.

Mesajele de prevenire din campania 'Stop Malware - Siguranţa ta online depinde de tine' vor ajunge la publicul larg prin intermediul unui spot TV informativ, care e şi tradus în limbajul semnelor. Campania de educaţie digitală mai cuprinde un ghid creat de experţi în securitate cibernetică pentru angajaţii din companii, pentru a-i ajuta să se protejeze de capcanele malware, acesta fiind disponibil pe website-ul www.sigurantaonline.ro.

Campania lansată joi va include şi o serie de workshop-uri destinate angajaţilor companiilor, susţinute de experţi în fraudă informatică din cadrul Poliţiei Române, DNSC, ARB şi Microsoft.

În cadrul campaniei a fost postat online un banner de test, cu o ofertă irezistibilă pentru o vacanţă de vis. În cele trei zile de campanie, peste 20.000 de oameni au dat click pe banner, activând astfel descărcarea unui document de tip Excel. Un procent de 34% dintre cei care au descărcat documentul au dat Enable.

Activarea butonului enable permite infectarea dispozitivului cu malware, avertizează DNSC. Utilizatorii care au dat curs acestei tentaţii au fost îndemnaţi să completeze un quiz care le-a permis să descopere mai multe situaţii similare de care trebuie să se ferească atunci când navighează online.

'Invităm utilizatorii să-şi testeze cunoştinţele de educaţie cybersecurity prin intermediul quiz-ului online realizat în cadrul etapei a treia a campaniei de ATTACK Simulator în parteneriat cu DNSC şi Bit Sentinel', se mai arată în comunicat.

Campania a fost lansată în cadrul unei conferinţe în care au fost atinse subiecte precum particularităţi ale atacurilor cu software-uri dăunătoare de tip ransomware, malware sau alte elemente maliţioase care pot afecta sistemele informatice, tendinţe şi noutăţi în domeniu şi concluzii desprinse din statisticile recente care analizează evoluţia acestei arii. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel