Ştergerea tuturor informaţiilor personale din mediul online poate fi considerată o muncă titanică de către milioanele de utilizatori care îşi răspândesc datele proprii pe internet. Însă, trei tineri din Israel au dezvoltat un instrument ce poate rezolva această sarcină prin doar câteva clicuri, relatează duminică AFP.
După serviciul militar în unităţi de cibersecuritate ale armatei israeliene, Gal Ringel, Gal Golan şi Kobi Nissan au creat, în urmă cu câţiva ani, startup-ul Mine, cu scopul de a-i ajuta pe utilizatorii de internet care doresc să se facă uitaţi în mediul online, într-un mod cât mai facil, cu ajutorul inteligenţei artificiale.
Utilizatorul îşi introduce adresa de e-mail pe site-ul grupului care, prin intermediul inteligenţei artificiale, listează toate companiile cu care persoana respectivă s-a aflat în contact şi căreia îi prezintă datele partajate (data naşterii, adresa de domiciliu, detalii bancare şi altele). Ulterior, utilizatorul poate decide să contacteze fiecare companie pentru a solicita ştergerea acestor date, printr-un model de e-mail pregătit de Mine, care asigură, de asemenea, că nu are acces la conţinutul e-mail-urilor ci doar la subiectul acestora.
'Sunteţi singurii proprietari ai datelor dumneavoastră', susţine compania pe site-ul său, precizând că 'tehnologia noastră vă oferă acces, transparenţă şi control asupra datelor pe care le partajaţi online'.
Potrivit lui Gal Ringel, un milion de utilizatori au folosit deja serviciile Mine, gratuite pentru persoane fizice şi contra cost în cazul companiilor, iar zece milioane de solicitări de ştergere au fost trimise companiilor. 'Nu le spunem oamenilor să nu folosească Facebook sau Google, dar le spunem: pentru că vă place să utilizaţi internetul, vă vom arăta cine ştie şi ce ştie despre dumneavoastră şi care sunt riscurile', a declarat Ringel pentru AFP.
Reglementare lacunară Mine nu este singurul instrument ce permite urmărirea şi ştergerea datelor digitale, însă creatorii săi susţin că este unul dintre cele mai simple şi mai utilizate pe scară largă. În Israel, legislaţia este în întârziere şi nu face faţă provocărilor digitale actuale, a declarat Naama Matarasso Karpel, directoarea Privacy Israel, un ONG care militează pentru dreptul la viaţă privată, prin educaţie şi legislaţie.
Ţara, care se prezintă drept 'naţiunea start-up' datorită sectorului său high-tech efervescent, nu are echivalentul GDPR, regulamentul general privind protecţia datelor votat în Uniunea Europeană (UE) în 2018, devenit o referinţă internaţională şi care vizează în special dreptul de a solicita ştergerea datelor proprii de pe internet. Hackerii au reuşit recent să pătrundă în baza de date a Atraf, un site LGBTQ israelian, şi în cea a Shirbit, o companie locală de asigurări.
'Viaţa privată seamănă puţin cu sănătatea sau cu aerul - nu simţim că avem nevoie de ea până când realizăm că ne lipseşte', a declarat Naama Matarasso Karpel. În opinia sa, companiile au conştientizat problema confidenţialităţii în mediul online mai repede comparativ cu persoanele fizice, fiind convinse că aceasta ar putea reprezenta un atu pentru a oferi un sentiment de încredere în rândul clienţilor lor.
Startup-ul Mine, contactat de companii care şi-au exprimat dorinţa de a consolida această confidenţialitate, a dezvoltat un instrument special conceput pentru sectorul privat, ce permite aflarea locului în care sunt stocate datele clienţilor şi simplificarea paşilor adesea 'obositori' ai ştergerii, după cum a explicat Ringel. Cu toate acestea, nu toate datele sunt identificabile şi, din punct de vedere legal, unele dintre ele nu pot fi şterse, ceea ce limitează activităţile companiei israeliene.
În general, ştergerea datelor este 'un exerciţiu tehnic complicat', a subliniat Omer Tene, cofondatorul Israel Tech Policy Institute, un centru de cercetare cu sediul în Tel Aviv. Având în vedere diversitatea datelor din mediul online, 'este greu de respectat această promisiune de a şterge lucrurile online doar prin apăsarea unui buton', a notat el, scrie Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu