Contul de Facebook ți-ar putea fi furat prin intermediul prietenilor din listă. O nouă metodă de înșelăciune

Contul de Facebook ți-ar putea fi furat prin intermediul prietenilor din listă. O nouă metodă de înșelăciune / Foto: Pixabay, de Thomas Ulrich
Contul de Facebook ți-ar putea fi furat prin intermediul prietenilor din listă. O nouă metodă de înșelăciune / Foto: Pixabay, de Thomas Ulrich

Află în articol cum poate să îți fie furat contul de Facebook prin intermediul prietenilor din listă.

Ar fi apărut o nouă înșelăciune pe Facebook. Tot mai mulți români au început să se plângă zilele acestea că și-au pierdut contul de Facebook după ce li s-a cerut ajutorul pentru a-și „debloca contul”, scrie Europa Liberă. Problema este că acest ajutor nu este cerut de prietenii pe care îi avem pe Facebook, ci de hoții de identitate, după ce acele conturi au fost deja sparte. Cine a ajuns în posesia contului de Facebook începe să trimită mesaje tuturor cunoscuților. Cine cade în plasă se trezește cu contul de Facebook furat.

Excrocheria ar avea la bază „ingineria socială”. Un hoț de identitate are nevoie de adresa de e-mail atașată contului de Facebook, precum și de parola atașată adresei, cu ajutorul căreia confiscă ulterior identitatea socială. De multe ori, aceste date pot fi găsite în diverse baze de date online.

„Atacatorii cumpără sau chiar găsesc la liber o bază de date a unui serviciu (să zicem Yahoo) cu nume de utilizator și parole existente undeva pe un forum. De cele mai multe ori parolele sunt reutilizate de utilizatori pe mai multe conturi”, a explicat Mihai Rotariu, manager de comunicare al Directoratului Național pentru Siguranță Cibernetică.

Cum vă puteți proteja contul de Facebook

În cazul utilizatorilor care au autentificare cu doi factori, mai e nevoie de o a doua confirmare de acces la cont. Pentru cele mai multe dintre persoane, al doilea factor este un mesaj primit telefonic.

„Nu se instalează malware, nu se redirecționează către pagini de phishing. Este 100% inginerie socială care nu presupune decât convingerea "din vorbe" a potențialei victime să ofere datele.”, precizează Rotariu.

Pentru a evita să cădeți în plasa hoților de identitate este important să nu oferiți nicio informație sensibilă nimănui pe Internet. În plus, nu mai puneți aceeași parolă peste tot.

Aplicaţia malware FluBot folosită de hackeri pentru fraude prin SMS, dezactivată cu succes

Potrivit unui comunicat al IGPR, în contextul atacurilor cibernetice ce au vizat utilizatori ai terminalelor mobile din România, prin intermediul unor mesaje SMS trimise cu scopul de a extrage de la potenţialele victime date sensibile (personale, financiare şi de autentificare), Poliţia Română s-a alăturat unei operaţiuni internaţionale care a implicat autorităţi de aplicare a legii din 11 ţări.

Acţiunea a dus la dezafectarea aplicaţiei maliţioase FluBot, un malware conceput pentru terminalele mobile Android. Astfel, în urma unei investigaţii complexe, care a implicat autorităţi de aplicare a legii din Australia, Belgia, Finlanda, Ungaria, Irlanda, Spania, Suedia, Elveţia, Ţările de Jos şi Statele Unite ale Americii, cu coordonarea activităţii internaţionale desfăşurate de Europol - EC3, infrastructura informatică a aplicaţiei maliţioase FluBot a fost întreruptă cu succes, la începutul lunii mai, de către Poliţia olandeză, făcând această familie de malware inactivă.

Poliţia Română a pus la dispoziţie datele existente în investigaţia proprie şi a făcut parte din postul de comandă organizat în cadrul activităţii, iar, la nivel naţional, activităţile de cercetare penală continuă în cadrul unui dosar penal instrumentat de către DIICOT. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel