Cioloș se laudă că a blocat PNRR-ul Ungariei. Chirieac explică efectele pentru România: UDMR, schimbare fundamentală

Facebook Dacian Ciolos
Facebook Dacian Ciolos

Analistul politic Bogdan Chirieac spune că lauda lui Dacian Cioloş privind suspendarea PNRR-ului Ungariei ar putea tensiona relaţiile Bucureşti-Budapesta, dar ar putea dinamita şi coaliţia de guvernare. 

UPDATE: Comisia Europeană îl contrazice pe Cioloş cu PNRR-ul Ungariei

”Comisia suspendă aprobarea planului de redresare al lui Orban. (n.r. Viktor Orban, Ungaria). Bine. @RenewEurope (grupul condus de Dacian Cioloș în PE, n.r.)  a întrebat despre asta săptămâna trecută. De ce? Pentru că astăzi nu avem nicio garanție că bani vor merge către ungurii cinstiți-  și nu vor merge doar la prietenii lui Orban", a scris Dacian Cioloş pe Twitter. 

VEZI Cioloș anunță SUSPENDAREA PNRR-ului Ungariei: ”Bine”. Legătura cu Kovesi

"Eu mă gândesc că a fost o iniţiativă privată a dlui Dacian Cioloş, europarlamentar, nu a fost iniţiativa României. Ultimul lucru de care ar avea nevoie Bucureştiul acum ar fi o tensionare a relaţiilor cu Budapesta. Nu dorim aşa ceva, sau nu ar trebui să dorim aşa ceva. Mai departe, partidul domnului Cioloş este partener de coaliţie cu UDMR. UDMR este conectat la situaţia din Budapesta şi există o relaţie instituţională şi privată a liderilor UDMR cu Viktor Orban. Şi poate nici nu e rău că se întâmplă asta, atât timp cât în România UDMR e un model de respectare a drepturilor minorităţilor. Dar eu mă întreb dacă, după lauda de sine a lui Dacian Cioloş, UDMR va mai susţine acest Guvern. 

Oricum, suspendarea PNRR-ului aduce grave prejudicii Ungariei, pentru că şi Ungaria a trecut greu prin pandemie, au fost închişi. Deşi Orban conduce ţara cu mână de fier, lipsa banilor de la UE se va resimţi şi la Budapesta. Vor fi prejudicii economice grave", a declarat Bogdan Chirieac la Antena 3. 

Şedinţa de coaliţie, tensionată? 

Miercuri, 7 iulie, coaliţia de guvernare se întruneşte pentru o nouă şedinţă, iar Dacian Cioloş este aşteptat să participe, alături de Ludovic Orban, Dan Barna şi Kelemen Hunor. 

"S-ar putea ca atitudinea UDMR faţă de coaliţia actuală să se schimbe fundamental. Probabil vom vedea tot felul de lucruri. România e departe de a fi un stat de drept. Nu cred că Dacian Cioloş trebuia să suspende acest PNRR. În cazul României nu se pune problema, că pe al nostru nici nu l-au aprobat. Dar ungurii şi-au făcut treaba, urmau să primească banii, 15 la sută avans care însemnau miliarde bune de euro. Noi nu am fost în stare graţie dlui Ghinea, ministrul dlui Cioloş. În schimb, Ungaria îşi făcuse temele şi acum a fost pusă la colţ. Să nu uităm un lucru: când în 2018, parlamentarii PNL, cu excepţia lui Cristian Buşoi, au votat împotriva României la Bruxelles, cei care au votat în favoarea României au fost parlamentarii ungari şi polonezi. Acela a fost un moment istoric în PE. Că poporul român nu a sancţionat PNL la următoarele alegeri, a fost alegerea poporului. Dar să te bagi acum să suspenzi PNRR-ul Ungariei, făcând rău nu conducerii de la Budapesta, că Orban mai are după ce bea apă, ci poporului ungar care aşteaptă un pic de bunăstare după atâta molimă, este un lucru care nu se face. Nu serveşte intereselor României, indiferent cum am privi" a conchis Bogdan Chirieac. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel