Iohannis pleacă de la șefia PNL. Liderii liberali, negocieri pe tema succesiunii- miza și numele vehiculate

Foto: cotidianul.ro
Foto: cotidianul.ro

Klaus Iohannis se retrage joi de la șefia Partidului Național Liberal pentru a prelua funcția de președinte al României. Doi piloni ai campaniei sale electorale, Ludovic Orban și Teodor Atanasiu, au anunțat că își doresc să-l succeadă pe Iohannis. În mediile politice se vehiculează și alte nume de pretendenți, apele urmând să se limpezească la o întâlnire informală a liderilor liberali, desfășurată miercuri seară.

UPDATE: O remarcă interesantă a fostului membru PNL, profesorul Daniel Barbu, făcută la B1 Tv, despre votul de joi din BPN: "Va fi o măsurătoare a influenței pe care Crin Antonescu o mai are în PNL".

UPDATE: Teodor Atanasiu a declarat la capătul ședinței PNL că i-a propus lui Ludovic Orban să se retragă amândoi din cursa pentru președinția PNL pentru a permite alegerea Alinei Gorghiu. Orban a refuzat, a precizat Atanasiu, care a adăugat că Iohannis a anunțat că o sprijină pe Gorghiu.

UPDATE: Ludovic Orban a ieșit primul din ședința PNL. Vicepreședintele liberal a precizat că nu renunță la candidatură și se va lupta cu Alina Gorghiu pentru voturile Biroului Politic Național.

UPDATE: Președintele Klaus Iohannis ar fi recomandat-o în ședința PNL pe Alina Gorghiu, conform B1 Tv.

UPDATE: Teodor Atanasiu s-ar fi retras din lupta pentru conducerea partidului în favoarea Alinei Gorghiu, considerată unul dintre cei mai apropiați lideri ai PNL de președintele Iohannis.

UPDATE: În timpul ședinței informale a PNL, purtătorul de cuvânt al campaniei electorale a lui Iohannis, deputatul Alina Gorghiu, a anunțat că vrea să candideze la șefia partidului, potrivit Realitatea Tv.

Liderii organizațiilor județene ale PNL și vicepreședinții partidului se întrunesc miercuri seară, la discuții urmând să ia parte cei doi aspiranți la șefia PNL, Orban și Atanasiu, dar și președintele ales al României, Klaus Iohannis. 

Principalul scop al reuniunii este de a se ajunge la un consens pentru ca un singur candidat să fie supus votului Biroului Politic Național. O luptă în BPN între Orban și Atanasiu ar crea fricțiuni în partid și un clivaj intern dăunător formațiunii.

Crin Antonescu anunță că se retrage din politică

Misiunea e complicată, deoarece după alegerea lui Iohannis în funcția de președinte al României în PNL s-au creionat tabere în jurul celor doi "locotenenți". Crin Antonescu a anunțat că-l sprijină pe Ludovic Orban, în timp ce Marian Petrache a declarat, radical, că pleacă din funcția de secretar general al PNL dacă Orban va conduce partidul.

Iohannis are un cuvânt decisiv. Ce nume mai circulă în PNL 

Conform Mediafax, care citează surse din PNL, în cazul în care Iohannis îşi declară deschis susţinerea pentru Atanasiu, Orban ar putea fie să se retragă din cursa pentru şefia PNL, fie să solicite convocarea Delegaţiei Permanente ca for de decizie a noului preşedinte în locul Biroului Permanent Naţional al PNL. Aceasta deoarece din Delegaţia Permanentă fac parte şi parlamentarii şi europarlamentarii PNL, în rândul cărora Orban se bucură de simpatie, iar Delegaţia este cel mai larg for de decizie în afară de congresul PNL.

Succesorul lui Iohannis va fi președintele vechiului PNL, adică co-președinte al PNL-ului rezultat din fuziunea prin absorbție cu PDL. Pentru următorii doi ani, la cârma PNL va fi un șef interimar, care va conduce noul proiect politic alături de Vasile Blaga, șeful defunctului PDL.

Vicepreședinții PNL Ludovic Orban și Teodor Atanasiu sunt singurii care, până acum, au anunțat explicit că au un proiect pentru PNL și vor să conducă partidul. Nume precum cel al Alinei Gorghiu sau cel al lui Cristian Bușoi au fost vehiculate în presă drept candidați înscriși pe ultima sută de metri. Surse liberale au arătat pentru DC News că nu este exclus ca joi să apară noi nume pe lista aspiranților, în partid vorbindu-se la un moment dat despre o candidatură a deputatului Dan Motreanu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel