EXCLUSIV  Revocare Kovesi. Situația Poloniei, efect devastator pentru Iohannis. Semnal din UE

Polonia a fost auditată în faţa partenerilor săi europeni, reuniţi la Luxemburg, în ceea ce privește controversatele reforme, care, potrivit criticilor, ameninţă independenţa justiției.

Polonia a cerut abandonarea procedurii inedite de sancţiuni împotriva sa pe care o consideră nedreaptă, dar nu a făcut niciun pas înapoi în ceea ce privește legile justiției.

Delegaţiile nu au fost însă convinse de prestaţia ministrului polonez iar Polonia a deplâns ulterior că "un număr de ţări preferă în mod clar să urmeze o atitudine agresivă" faţă de Polonia și doresc ”umilirea” acesteia.

Astfel, Comisia Europeană a lansat, la sfârşitul lunii decembrie, faza preliminară a unei proceduri fără precedent - Articolul 7 din Tratatul UE - care poate conduce teoretic la suspendarea drepturilor de vot ale ţării în cadrul Uniunii. După audierile din noaptea trecută, UE va continua cu această măsură.

Marja de acțiune a președintelui Iohannis, redusă foarte mult

Principala problemă este faptul că Polonia intenționează să schimbe Curtea Constituțională. Această evoluție de pe scena internațională e un factor de constrângere suplimentar care îi reduce și mai mult marja de acțiune a președintelui Klaus Iohannis în ceea ce privește revocarea Laurei Codruța Kovesi.

Astfel, explică jurnalistul Val Vâlcu, statele europene care au deja un focar în Polonia pe tema Curții Constituționale, nu vor accepta ca și în România președintele să nu respecte deciziile Curții Constituționale.

„Statele europene au deja un război, nu pot să mai deschidă unul în România și nici nu au de ce”, a concluzionat jurnalistul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel