Ministrul interimar al Justiţiei, Lucian Bode, a anunţat că proiectul Anghel Saligny, PNDL3, va fi pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de vineri. Acesta a spus că proiectul nu are aviz de la Ministerul Transporturilor, dar şi că termenul a fost depăşit.
"Ministerul Justiţiei este ultimul avizator pe toate proiectele de acte normative, nu doar pe proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru aprobarea Proiectului de Investiţii 'Anghel Saligny'. Ministerul Justiţiei se pronunţă pe legalitatea acestui proiect şi tuturor proiectelor de act normativ, nu pe oportunitate. Observaţiile avute în vedere de către Direcţia de Specialitate sunt menţinute şi au fost transmise către Ministerul Dezvoltării, către iniţiator. Aseară am văzut documentul, am văzut proiectul în original. Cu siguranţă, astăzi, intrăm în şedinţa de guvern cu acest proiect. Ministerul Dezvoltării are două variante: integrează observaţiile Ministerului Justiţiei sau răspunde cu argumente de ce nu le preia. În momentul în care transmiţi aceste observaţii către iniţiator şi el le integrează şi el justifică de ce nu le integrează, avizul este pozitiv, cu observaţii", a declarat Lucian Bode, la Ministerul Afacerilor Interne, citat de Agerpres.
El a adăugat că sunt îndeplinite toate condiţiile legale ca proiectul să intre pe agenda şedinţei de guvern.
"Avizul de la Ministerul Transporturilor trebuia să vină întrun termen legal, nu a venit în termenul legal, deci se consideră avizare tacită", a spus Lucian Bode.
În acest caz, având în vedere faptul că Stelian Ion a fost demis din Guvern după ce a fost acuzat că blochează activitatea Executivului, el neavizând proiectul, se naşte o întrebare similară şi în ceea ce îl priveşte pe Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor. Va fi revocat Cătălin Drulă din Guvern pe mecanismul Stelian Ion?
Ulterior, el a adăugat că celelalte avize sunt ataşate.
"Avem toate condiţiile legale îndeplinite ca în şedinţa de guvern de astăzi de la ora 16:00 Guvernul să dezbată acest proiect de ordonanţă de urgenţă", a spus Bode.
Lucian Bode a mai precizat că documentul elaborat de echipa fostului ministru Stelian Ion a fost păstrat într-o proporţie "foarte, foarte mare".
"Observaţiile Direcţiei de Specialitate pe care le-am transmis către Ministerul Dezvoltării sunt aceleaşi. Nu am modificat chestiuni de fundamentare, sunt chestiuni de interpretate. Documentul pregătit de domnul Stelian Ion cu echipa domniei sale a plecat către Ministerul Dezvoltării aproape în aceeaşi formă. Vorbim despre observaţii tehnic stabilite între direcţiile tehnice, chestiuni de procedură, de constituţionalitate. Deci, sunt chestiuni tehnice, nu sunt chestiuni de oportunitate. O să vedeţi că am menţinut documentul pe care echipa domnului Stelian Ion l-a realizat într-o proporţie foarte, foarte mare", a menţionat ministrul.
După şedinţa de Guvern de la ora 16:00, coaliţia de guvernare se întruneşte în şedinţă la ora 18:00, iar principalul subiect este legat de demisia lui Florin Cîţu, cerută de USR-PLUS. În caz contrar, partidul condus de Dan Barna şi Dacian Cioloş ameninţă cu depunerea unei moţiuni de cenzură, care are şi susţinerea AUR.
Ambele partide s-au reunit în şedinţe cu Birourile Politice Naţionale, USR-PLUS de la ora 11:00, iar PNL de la ora 12:00, şedinţe în care se va decide abordarea întâlnirii de coaliţie de vineri seară.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu