Update: Cîţu: "Dacă nu trece Guvernul, nu putem evita anticipatele". Ciucă, răspuns tranşant de la USR: Nu votează Guvern minoritar". Cioloş: Nu e o soluţie solidă. Văd că nu au o alternativă

Facebook Nicolae Ciucă
Facebook Nicolae Ciucă

Nicolae Ciucă, premierul desemnat, a fost întrebat dacă îşi doreşte ca USR să intre la guvernare, înainte de întâlnirea cu Dacian Cioloş. 

UPDATE: Florin Cîţu, premierul demis, a anunţat că dacă Guvernul Ciucă nu va trece de votul Parlamentului, nu vor mai putea fi evitate alegerile anticipate. 

"PNL a înţeles şi am înţeles şi eu că e nevoie de o mişcare curajoasă, matură şi am desemnat un alt candidat. Acest lucru e un pas important pentru a debloca situaţia. Noi am adus lângă noi UDMR şi avem un program de guvernare. PSD şi USR ar trebui să vină să susţină acest guvern minoritar şi să rezolvăm această criză politică.

Astăzi, responsabilitatea pentru a depăşi criza este la USR şi PSD. Ştim bine că PSD a zis că nu vrea la guvernare. Cei de la USR au plecat de la guvernare. Soluţia este astăzi acest Guvern minoritar şi să trecem peste această iarnă”, a declarat Florin Cîţu.

UPDATE: "Mi-a transmis că va spune celor de la PNL propunerea noastră, dar că momentan mandatul e pentru Guvern minoritar", a spus Dacian Cioloş, după întâlnirea cu Nicolae Ciucă. 

În cazul în care Nicolae Ciucă îşi va depune mandatul, Dacian Cioloş a spus că "soluţia noastră este refacerea coaliţiei pentru o majoritate în Parlament. Nu s-a schimbat nimic. Vrem o soluţie de durată, nu să rezolvăm problema lui Florin Cîţu". 

Care este soluţia 

"Noi am propus un Guvern minoritar pentru că la acel moment PNL nu a dorit să negocieze o majoritate în Parlament. Eu am spus şi acum câteva săptămâni că din punctul nostru de vedere, soluţia e refacerea unei majorităţi în Parlament. USR a avut variante pe care le-a pus pe masă de săptămâna trecută. E rândul PNL-ului să propună variante, pentru că le-a respins pe ale noastre. Noi am presupus că atâta vreme cât PNL nu a acceptat discuţiile pentru refacerea coaliţiei cu noi că au o soluţie mai bună. Dar văd că nu au o alternativă. Probabil soluţia este o negociere între PSD şi PNL şi un acord pe un Guvern minoritar. Nu e o soluţie solidă, pentru că peste 3-4 luni revenim în acelaşi punct", a mai spus Dacian Cioloş. 

"Nu ne-am pus problema să mergem la alte eventuale consultări cu o propunere de premier, vom vedea pe parcurs. USR e pregătit pentru orice variantă (n.r. întrebat dacă e pregătit partidul pentru anticipate)", a mai punctat Dacian Cioloş. 

"Nu avem garanţii decât cele pe care le punem într-un acord comun", a mai punctat liderul USR, întrebat despre rezistenţa unui nou acord între PNL şi USR. 

"Am văzut că preşedintele atacă USR de câte ori are ocazia. Care sunt subtilităţile acestei atitudini, dânsul ştie", a mai precizat Dacian Cioloş, răspunzând întrebărilor legate de acuzaţiile preşedintelui Klaus Iohannis. 

---------------

UPDATE: "Un răspuns cât se poate de tranşant. USR nu susţine un Guvern minoritar, există o singură soluţie, refacerea coaliţiei. Neavând un mandat în acest sens, nu am putut da un răspuns. Voi merge la partid şi vom lua decizia. Am terminat acum negocierile cu USR, în funcţie de ce se va decide în partid, vom vedea dacă mai continuăm. Situaţia e foarte dificilă. Discuţiile au plecat de la recunoaşterea situaţiei grave prin care trece ţara. Am solicitat ca fiecare dintre noi să luăm decizia corectă pentru ţară", a declarat Nicolae Ciucă la finalul întâlnirii cu Dacian Cioloş.

"Este o etapă, finalizăm analiza de etapă şi în funcţie de asta luăm decizii", a declarat Nicolae Ciucă înainte de întâlnirea cu Dacian Cioloş. 

---- 

Întrebat dacă îşi doreşte ca foştii aliaţi să se întoarcă în coaliţie, premierul desemnat a răspuns: "Dacă îmi doresc USR la guvernare? Nu este vorba despre ce îmi doresc eu, ci despre ce soluţii găsim ca să trecem acest Guvern". 

Cât despre discuțiile cu PSD, a spus: „Am discutat cu domnul Marcel Ciolacu la telefon, a rămas să finalizăm programul de guvernare, să analizăm cele 10 măsuri pioritare ale dumnealor. Am finalizat progamul, analizăm măsurile, finalizăm întâlnirea de astăzi cu domnul Dacian Cioloș, ulterior vom relua discuțiile.(...) Vom avea discuții cu toți care sunt dispuși să avem această discuție și să înțeleagă că noi trebuie să găsim soluții pentru ieșirea din criză”, a spus Nicolae Ciucă.

„Mandatul de la nivelul partidului este acesta: să căutăm susținere pentru un guvern minoritar”, a mai spus premierul desemnat, citat de Mediafax. 

Dan Vîlceanu a anunţat o posibilă împăcare cu USR, Moşteanu spune că ei nu votează Guvernul Ciucă 

„Important e ca România să aibă un guvern cât mai repede și am luat toate variantele posibile. Oamenii nu mai știu ce să înțeleagă. E ca la nebuni. Am avut o coaliție funcțională și ne-am trezit dintr-odată că cineva face o moțiune de cenzură din interiorul coaliției și dă jos guvernul la 12.000 de cazuri pe zi. Acum sunt 20.000 de cazuri pe zi”, a arătat Dan Vîlceanu.

„Toți am vorbit despre refacerea coaliției, însă nu poți să refaci coaliția câtă vreme personalizezi fiecare discuție. Este aproape o obsesie la USR: Cîțu, Cîțu, Cîțu. Nu pot vorbi altceva. Deci, nu poți să refaci coaliția până nu depersonalizezi. Ok, am înțeles, USR nu-l mai vrea pe Cîțu. Nicolae Ciucă! Votați-l! Și nici cu Nicolae Ciucă înțeleg că nu e bine, că acum vor în coaliție. Sincer, nu mai înțelegi”, a mai spus acesta.

„Absolut că ne dorim refacerea coaliției! Nu poate fi altfel decât cu USR și UDMR. Dar România nu are timp să stea încă două-trei săptămâni pe loc, fără guvern, ca să discutăm noi coaliții. România are nevoie acum de un guvern. Și este un prim pas să pui un guvern acum, repede, că ai nevoie de un guvern, și stăm după aceea și ne certăm, două, trei săptămâni, o lună, două, până când ne împăcăm și ne dăm seama că am greșit cu toții și rezolvăm problema. Dar nu poți să stai fără guvern doar ca să ne certăm noi”, a declarat Dan Vîlceanu la Digi24.

Ionuţ Moşteanu, purtătorul de cuvânt al USR, spune însă că partidul din care face parte nu va vota un Guvern minoritar PNL-UDMR.

”Înțeleg că va veni astăzi să prezinte programul de guvernare, ca și cum un program de guvernare, niște gânduri bune așternute pe hârtie ar fi vreo garanție. Nu, garanția sunt bunele intenții și profesionalismul oamenilor care pun în aplicare un astfel de plan de guvernare și bineînțeles majoritatea din spatele Guvernului (...). USR nu va vota un Guvern minoritar. Acum nu avem nevoie de un Guvern minoritar. Acum două săptămâni, când Dacian Cioloș era premier desemnat, prima noastră opțiune a fost refacerea coaliției, partenerii ne-au respins”, conform Mediafax. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel