Migrația aleșilor locali, în dezbatere la CCR

Curtea Constituţională dezbate, miercuri,  sesizarea depusă de parlamentarii PNL şi PDL în legătură cu neconstituţionalitatea  Legii pentru aprobarea OUG nr. 55/2014  privind migraţia aleşilor locali. 

Liberalii susţin că singura urgenţă care a motivat adoptarea documentului a fost cea electorală. Ordonanţa privind migraţia aleşilor locali a fost adoptată marţea trecută de Senat, în calitate de Cameră decizională.

Deputatul PNL Theodor Nicolescu a anuntat saptamana trecuta, intr-o conferinta de presa, ca au fost stranse semnaturile necesare sesizarii CCR.

"Lupta noastra cu OUG 55 a inceput inainte de publicarea ei in Monitorul Oficial. Daca va intrebati de ce ea continua si dupa alegeri va spunem: pentru ca, in primul rand, avem nevoie sa dam o data pentru totdeauna la o parte posibilitatea ca Guvernul prin OUG sa incerce sa influenteze procesul electoral", a declarat Nicolescu.

Citește și: CCR schimbă legea despre conducerea sub influența alcoolului

In opinia liberalilor, legea privind aprobarea OUG nr. 55/2014 este neconstitutionala pentru ca ordonanta este neconstitutionala.

"Din punctul nostru de vedere, legea privind aprobarea OUG nr. 55/2014 este neconstitutionala pentru ca OUG este neconstitutionala si in sensul acesta avem o multime de decizii ale CCR care arata ca prin lege nu se poate suplini viciul de constitutionalitate al OUG respective. De ce este ordonanta de urgenta neconstitutionala? (...) In primul rand, prin OUG, conform articolului 115 alin. 6 din Constitutie, nu se poate afecta regimul institutiilor fundamentale ale statului. Or, in cazul acesta, OUG 55 modifica reglementari privind doua institutii prevazute de Constitutie - prima dintre ele se numeste administratia publica locala (...), cea de a doua la fel de importanta, pentru ca este esenta democratiei, este data de partidele politice", a explicat Nicolescu.

El a spus ca art. 115 alin. 6 din Legea fundamentala interzice adoptarea OUG in materia drepturilor electorale, pentru ca se introduce o noua categorie de alesi locali - supleantii.

"Supleantii pana acum nu erau prevazuti ca atare in lege, care au si niste drepturi in sensul ca pot sa opteze daca vor sa ramana in partidul lor sau nu. Acest lucru, din punctul nostru de vedere, nu putea fi facut prin OUG", a aratat Nicolescu.

Liberalii sustin ca dispozitiile OUG 55/2014 sunt contrare jurisprudentei CCR in materia migratiei politice a alesilor locali.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel