Laurenţiu Leoreanu a declarat că numirea politică a şefilor de deconcentrate reprezintă o întoarcere la perioada Cozmâncă, susţinând că aşteaptă un Cod administrativ funcţional.
Vicepreşedintele PNL Laurenţiu Leoreanu a afirmat luni că liberalii sunt împotriva unor prevederi din Codul administrativ, arătând că numirea politică a şefilor de deconcentrate ar reprezenta o întoarcere la perioada de preaderare a ţării noastre la Uniunea Europeană.
'Suntem împotrivă cu privire la devenirea prefectului ca şi funcţie publică şi a politizării funcţionarilor publici prin aceea că şefii de deconcentrate vor fi numiţi politic. Ar fi o întoarcere la perioada Cozmâncă, la perioada de preaderare la UE şi cred că toată această construcţie, toate aceste eforturi pe care le-am făcut în aceşti ani s-ar duce pe apa sâmbetei, tot ce s-a câştigat s-ar pierde şi democraţia ar avea de suferit. De asemenea, suntem împotriva schimbării preşedinţilor consiliilor judeţene, a vicepreşedinţilor sau a viceprimarilor cu jumătate plus unu din membrii consiliului judeţean sau local. Noi dorim să rămânem la această majoritate de două treimi pentru a asigura o stabilitate a administraţiei publice locale la nivelul deciziei legislative publice locale. Ne dorim să nu dăm drumul la tot felul de înţelegeri, la tot felul de jocuri de culise şi astfel să creăm o dezbinare, o creştere a gradului de disfuncţionalitate în administraţia publică locală. Autonomia trebuie să fie cea care trebuie să funcţioneze, dar pe baza unor principii corecte, coerente, astfel încât să nu creăm schimbări de la o zi la alta în funcţionarea consiliilor judeţene şi a consiliilor locale', a spus Leoreanu, la Parlament.
El a arătat că liberalii susţin păstrarea prevederii potrivit căreia decizia privind transferul proprietăţilor prin acte de vânzare-cumpărare să fie luată cu majoritate de două treimi.
[citeste si]
'PNL doreşte să asigure o funcţionare a administraţiei publice atât locale, cât şi centrale, bazată pe profesionalism, meritocraţie şi nu decizii care să se facă doar pe baza influenţelor politice, care de cele mai multe ori, aşa cum am văzut, creează disfuncţionalităţi majore, iar când vorbim de Codul administrativ vorbim nu doar de o sumă de norme pe care le dorim puse la un loc, una peste alta sau una lângă cealaltă, ci dorim un cod care să fie funcţional, care să asigure o predictibilitate, o funcţionare pe termen mediu şi lung, iar acest lucru să se facă într-adevăr pe baza unei dezbateri publice', a mai spus Leoreanu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu