Congres PNL. Chirieac, ironic: Eu îl iubesc pe Florin Cîțu. ”Vi se pare că poate să conducă un partid politic? Treziți-vă!”

Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre Congresul PNL de sâmbătă, Florin Cîțu și Ludovic Orban luptând să câștige președinția partidului.

"Eu îl iubesc pe Florin Citu, chiar nu am nimic cu domnia sa, începe să îmi fie din ce în ce mai simpatic. Un lider de partid se presupune că îşi trage partidul, nu? Vi se pare că domnul Cîțu poate să conducă un partid politic? Vi se pare că domnul Cîțu poate să dea o linie? Faptul că domnul Klaus Iohannis a fost ales preşedinte... A fost ales președinte într-o ţară în care reclama cea mai puternică este să spui că produsul respectiv este german. Etnicitatea sa a avut rolul fundamental la alegerile din 2014, unde l-am votat cu două mâini. Mai departe, vezi rezultatele economice care nu pot fi contestate. Treziţi-vă! La 1 august, 2,6% era serviciul datoriei externe a României. Vă daţi seama peste trei ani, când trebuie să ajungem în deficit 3%, noi o să avem 5% serviciu datorii externe. Despre ce vorbim?", a spus analistul politic Bogdan Chirieac, în emisiunea Punctul de Întâlnire, de la Antena 3.

"Alegerile au avut loc deja. Sâmbătă, felicitările, masa şi dânsul, că sunt unii aşa cu sufletul curat care mai cred în democraţie. Orban, care nu era iubit de PNL, în acest moment este iubit. Ăsta este rezultatul acestei campanii. Şi îl vor vota pe Florin Cîțu. Din respect pentru preşedintele Iohannis, îl vor vota pe domnul Florin Cîțu", a mai spus analistul politic.

"Este ca în cazul Dragnea"

Și sociologul Alfred Bulai a vorbit despre Congresul PNL care are loc sâmbătă, 25 septembrie. 

"Prima şansă o are, în continuare, domnul Cîţu. S-a demonstrat public că mulţi vor ca domnul Cîţu să rămână. Practic a rămas premier până în ziua congresului – ceea ce s-a dorit. Domnul Orban nu ştiu dacă are capacitatea să rupă partidul. Invers da. Probabil o victorie a lui Orban ar însemna ruperea PNL-ului.

Însă domnul Orban, după mine, va avea o strategie de a sta în partid, de a fi neaşteptat de civilizat în prima parte. Uitaţi-vă cine este în jurul său: nu sunt persoane grele, care să aducă voturi, să construiască. Sunt prea puţini care ar avea capacitatea de a lucra alături de Orban la crearea unui alt partid. Nu văd posibilitatea aceasta realistă şi, pe de altă parte, numărul lor se va înjumătăţi după congres. Automat pierzi şi o mare parte dintre susţinători. Aţi fi crezut, de exemplu, acum trei-patru ani, că domnul Dragnea va rămâne doar cu Codrin Ştefănescu alături? Şi era mai tare totuşi... un partid uriaş.

Pe de altă parte, e ca şi în cazul Dragnea: de ce să intri într-o aventură? E clar că e o problemă pentru ei; cei care sunt în tabăra lui Orban – mai ales cei care au ieşit în faţă – se gândesc că nu vor mai fi vreodată pe liste şi sigur că aici este presiunea reală. De ce nu a reuşit, în final, domnul Ponta cu Pro România? Pro România era un partid de peste 10% dacă  nu îl arestau pe Dragnea. Însă după acel moment, respectivii şi-au zis ‚gata, trebuie să ne întoarcem’ (n.r. – în PSD)", a explicat Alfred Bulai pentru DCNews.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel