CONGRES PNL, a doua zi. Rareș Bogdan, reales prim-vicepreședinte al PNL

Congresul PNL continuă şi duminică. Liberalii se întrunesc din nou pentru a alege echipa de conducere, după ce Florin Cîţu a fost votat preşedintele partidului. 

UPDATE 21:52 - Florin Cîțu a făcut declarații la finalul adunărilor PNL.

”Au fost două zile lungi, declar închise lucrările Congresului Partidului Național Liberal”, a declarat Florin Cîțu. 

UPDATE 21:45 - Rareş Bogdan, Iulian Dumitrescu, Lucian Bode şi Gheorghe Flutur au fost aleşi, duminică, de Consiliul Naţional al PNL, prim-vicepreşedinţi ai partidului, iar Dan Vîlceanu - secretar general, scrie Agerpres. 

Vicepreşedinţi pe domenii au fost aleşi: Robert Sighiartău - politică externă şi afaceri europene, Nicolae Ciucă - apărare şi siguranţă naţională, Florin Roman - administraţie, ordine publică şi siguranţa cetăţeanului, Gheorghe Falcă - fonduri europene şi dezvoltare regională, Alin Tişe - justiţie şi drepturi cetăţeneşti, Virgil Popescu - buget, politici fiscale, economie, energie şi mediu de afaceri, Cristian Buşoi - sănătate, Daniela Cîmpean - muncă, familie şi protecţie socială, Sorin Cîmpeanu - educaţie şi cercetare, Alexandru Muraru - cultură, culte, minorităţi, George Stângă - agricultură, dezvoltare rurală şi industrie alimentară, Mircea Fechet - mediu, ape şi silvicultură, Alin Nica - infrastructură de transport, Pavel Popescu - comunicaţii, societate informaţională şi digitalizare, Adrian Cosma - tineret şi sport, Alina Gorghiu - drepturile omului, protecţia minorităţilor etnice, religioase şi a grupurilor vulnerabile de orice natură, Monica Anisie - românii de pretutindeni.

Cristian Băcanu, Florin Birta, Cristian Buican, Ciprian Ciucu, Daniel Constantin, Bogdan Gheorghiu, Bogdan Huţucă, Eugen Pîrvulescu, Dragoş Soare, Vetuţa Stănescu, Ştefan Stoica, Costel Şoptică, Eugen Ţapu Nazare, Liviu Voiculescu, Gabriel Avramescu, George Tuţă au fost aleşi vicepreşedinţi politici.

Pentru funcţiile de vicepreşedinţi pe regiuni au fost aleşi: Ionel Bogdan (regiunea nord-est), Ciprian Dobre (centru), Nelu Tătaru (nord-est), Marcel Vela (vest), Hubert Thuma (Bucureşti-Ilfov), Gigel Ştirbu (sud-vest), Silviu Coşa (sud-est), Ciprian Pandea (sud), iar funcţia de trezorier - Stelian Bujduveanu.

La începutul Consiliului Naţional al PNL, preşedintele partidului, Florin Cîţu, ales sâmbătă de Congres, şi-a prezentat această echipă.

De asemenea, au fost aleşi membrii Curţii de Arbitraj şi ai Comisiei Naţionale de Revizie şi Cenzori.

Mare parte dintre candidaţii din echipa lui Ludovic Orban şi-au retras candidaturile la funcţiile de conducere. 

UPDATE 19:00 - Rareș Bogdan a fost reales la Consiliul Național al PNL organizat la Romexpo în funcția de prim-vicepreședinte al PNL, scrie Mediafax.

Potrivit unor surse din partid, Rareș Bogdan a obținut 1107 de voturi, în timp ce Adrian Veștea a fost votat de 690 de delegați. Alte 45 de voturi au fost declarate nule.

Europarlamentarul Rareș Bogdan face parte din echipa de prim-vicepreședinți pentru Biroul Executiv al PNL anunțată duminică dimineața de Florin Cîțu:

Prim-vicepreședinți:

Rareș Bogdan (prim-vicepreședinte Comunicare și Relații Internaționale);
Iulian Dumitrescu, președintele Consiliului Județean Prahova – prim-vicepreședinte Mediul de Afaceri, Societate Civilă;
Lucian Bode – prim-vicepreședinte Strategii Politice;
Gheorghe Flutur – prim-vicepreședinte Politici Publice.

După ce Florin Cîțu a fost ales sâmbătă președinte al PNL, duminică are loc un Consiliu Național, tot la Romexpo, în care se vor alege celelalte funcții de conducere din Partidul Național Liberal. La Consiliul Național participă 2.000 de delegați.

UPDATE 16:30 - A început votul pentru alegerea celor care vor face parte din conducerea Partidului Naţional Liberal. Deşi au existat voci critice, se votează în grup, liderii locali/regionali încercând astfel să aibă controlul votului.

2. -imagine fara descriere- (243044614_1161786737895021_1795117162034646468_n_33173500.jpg)3. -imagine fara descriere- (243074984_395157972135432_1926089077547311593_n_51457600.jpg)

UPDATE 13:00 - Gheorghe Flutur cheamă USR-PLUS la negocieri. 

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a afirmat că a atras atenţia echipei câştigătoare din PNL să se bucure prudent. „Rolul premierului Cîţu, care este preşedinte de partid acum, este să fie mediator şi să adune oameni în jurul lui.”, a spus Gheorghe Flutur, la Aleph News.

„Noi suntem partid de guvernare şi de mâine lumea aşteaptă multe de la noi. Pe de altă parte, trebuie să întindem repede o mână şi către ceilalţi care nu au câştigat. Mai este astăzi (duminică - n.r.) o etapă. Cred că va fi o etapă care să echilibreze lucrurile şi partidul să fie unit. Din partea noastră trebuie să fie mai multă înţelegere, nu aroganţă. A fost o competiţie, uneori dusă la extrem, dar acum ne trebuie înţelepciune să îi adunăm pe toţi, pentru că noi avem alt adversar politic şi nu mai trebuie să existe tabere”, a spus Gheorghe Flutur, la Aleph News.

Întrebat dacă este posibil ca oamenii care l-au susţinut pe Ludovic Orban să fie cooptaţi în structura de conducere a partidului, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava a spus că speră ca acest lucru să se întâmple.

„Sunt 2.000 de oameni care vor vota astăzi (duminică - n.r.). Vor înţelege că trebuie un echilibru. Nu poate unul să ia tot şi altul nimic. Nu mi se pare normal. Moţiunile acestea au şi acest risc. Dacă nu ştii să gestionezi după şi în special în primele zile de după, s-ar putea să rămână unii supăraţi şi nu numai. Dar eu sper că nu va fi cazul. Am avut câteva discuţii şi aseară şi azi de dimineaţă. Într-adevăr sunt unii supăraţi, decepţionaţi. Trebuie să îi înţelegem, dar atitudinea noastră trebuie să fie atât de atentă, de coleg bun, de camarazi şi să laşi de la tine în perioada următoare”, a mai spus Flutur.

De asemenea, acesta a făcut referire şi la refacerea coaliţiei de guvernare cu USR PLUS.

„Noi avem nevoie de unitate în PNL să putem zilele următoare să vorbim cu USR să verdem ce au de gând, să vină înapoi să facem coaliţia de dreapta. Eu sper să se termine la noi problemele şi supărările. După care mâine vine preşedinta Comisiei Europene”, a mai spus acesta.

Întrebat despre o posibilă guvernare minoritară sprijinită de PSD, Flutur a declarat că aceasta ar fi o greşeală.

„Este un fel de guvernare pe sârmă şi cu nişte costuri uriaşe care te face să nu ai curaj să iei nişte măsuri care sunt aşteptate de populaţie. Deci noi trebuie să îi chemăm pe cei din USR PLUS şi să facem o analiză să vedem ce nu a funcţionat. Acum nu mai avem premier şi preşedinte două persoane, este una singură. Autoritatea premierului când este preşedinte de partid va fi alta”, a mai afirmat Gheorghe Flutur, citat de Mediafax.

În ceea ce priveşte afirmaţia lui Ludovic Orban, de la finalul Congresului, în care a precizat că parteneriatul său cu preşedintele Klaus Iohannis a luat sfârşit, Flutur a precizat că această declaraţie a fost făcută la supărare.

„Nu poţi să spui aşa ceva, totuşi patru ani ai fost şi tu premier, de câteva ori numit de preşedintele României. Ne-a ajutat acest parteneriat. Eu dau pe seama supărării, dar trebuie să trecem peste asta şi eu sunt convins că vom găsi nişte soluţii în continuare să colaborăm cu Ludovic Orban şi cu apropiaţii dumnealui. Mă încăpăţânez să spun că este cea mai mare greşeală să întorci spatele unui parteneriat cu preşedintele, pentru că alegerile din 2024 nu sunt uşoare pentru noi. Şi ne trebuie acest parteneriat ca să putem să ne recredibilizăm. Noi am pierdut din cauza luptei interne în procente. Dacă vom face lucrurile curajoase pe care le-am promis, putem să recăpătăm nişte procente înapoi. Dacă întorci spatele şi celui mai important pilon din stat, este cea mai mare greşeală”, a conchis Gheorghe Flutur.

Gheorghe Flutur candiează la Consiliul Național al PNL pentru funcția de prim-vicepreședinte pe Politici Publice.

Update 12:40 - Oamenii lui Orban s-au retras din cursa pentru funcţii în partid. 

Membrii echipei lui Ludovic Orban și-au retras candidaturile, duminică. Virgil Guran a anunțat că nu va mai candida pentru prim-vicepreședinte, dar nu pleacă din partid.

Virgil Guran a spus că dacă ar candida la funcția de prim-vicepreședinte ar însemna să fie făcute două tururi și ședința să se prelungească cu 4 ore.

„Nu vreau să rămân în memoria dumneavoastră omul Guran care v-a ținut 4 orei aici. Vreau să rămân în memoria dumneavoastră Guran, care dacă a promis a rămas lângă Ludovic Orban, chiar dacă și-a pierdut funcțiile, chiar dacă unii colegi de la mine, de la Dâmbovița, și-au pierdut funcțiile și îmi cer scuze pentru asta. Vreau să rămân în memoria dumneavoastră poate ca omul care a avut curajul să spună ce gândește chiar dacă am supărat conducerea (...). Totuși, rămân în competiție la vicepreședinte regional și știți cum e în politică, negociem cu colegii de la Giurgiu, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Ialomița, Teleorman și Călărași. Am scurtat Consiliul Național cu 4 ore, poate merit și eu un vot din partea dumneavoastră”, a spus Virgil Guran, citat de Mediafax.

Acesta a spus că nu pleacă din partid.

„Apropo, că am auzit multe. Nu plec nicăieri. Rămân aici, împreună cu dumneavoastră și vreau să avem performanță”, a mai spus Guran.

S-au mai retras Sabin Sărmaș (candida la vicepreședinte comunicații, societate informațională șib digitalizare), Dragoș Garofil (candida pentru vicepreședinte sănătate), Marsalic Jaro Norbert (candida pentru vicepreședinte sănătate), Adrian Oros (candida pentru vicepreședinte pe Nord-Vest) și Molnár Ervin.și Mircea Buhur, Ioan Turc (membri BEX) și Valentin Cocoș (vicepreședinte pentru românii de pretutindeni).

UPDATE 11:40 

Florin Cîțu și-a anunțat, la Consiliul Național al PNL de duminică echipa de prim-vicepreședinți și vicepreședinți pentru Biroul Executiv al PNL, scrie Mediafax.

Prim-vicepreședinți:
Rareș Bogdan (prim-vicepreședinte Comunicare și Relații Internaționale);
Iulian Dumitrescu, președintele Consiliului Județean Prahova – prim-vicepreședinte Mediul de Afaceri, Societate Civilă;
Lucian Bode – prim-vicepreședinte Strategii Politice;
Gheorghe Flutur – prim-vicepreședinte Politici Publice.

Secretar general: Dan Vîlceanu

Vicepreședinții pe domenii:
Robert Sighiartău – vicepreședinte pe politică externă și afaceri europene;
Nicolae Ciucă – vicepreședinte Apărare și siguranță națională;
Florin Roman – vicepreședinte administrație, ordine publică și siguranța cetățeanului;
Gheorghe Falcă – vicepreședinte fonduri europene și dezvoltare regională;
Alin Tișe – vicepreședinte justiție și drepturi cetățenești;
Virgil Popescu – vicepreședinte buget, politici fiscale, economie, energie și mediu de afaceri;
Cristian Bușoi – vicepreședinte sănătate;
Daniela Cîmpean, președinte Consiliul Județean Sibiu – vicepreședinte muncă, familie și protecție socială;
Sorin Cîmpeanu – vicepreședinte educație și cercetare;
Alexandru Muraru, președintele filialei PNL Iași – vicepreședinte cultură, culte, minorități;
George Stângă, președinte PNL Galați – vicepreședinte agricultură, dezvoltare rurală și industrie alimentară;
Mircea Fechet – vicepreședinte mediu, ape și silvicultură;
Alin Nica, președintele CJ Timiș – vicepreședinte infrastructură de transport;
Pavel Popescu – vicepreședinte comunicații, societate informațională și digitalizare;
Adrian Cosma, președinte PNL Satu Mare – vicepreședinte tineret și sport;
Alina Gorghiu – vicepreședinte drepturile omului, protecția minorităților etnice, religioase și a grupurilor vulnerabile de orice natură;
Monica Anisie – vicepreședinte pentru românii de pretutindeni.

Vicepreședinți politici: Cristian Băcanu. Florin Birta (primar Oradea), Cristian Buican, Ciprian Ciucu (președinte PNL București), Daniel Constantin, Bogdan Gheorghiu, Bogdan Huțucă, Eugen Pîrvulescu, Dragoș Soare, Vetuța Stănescu, Ștefan Stoica, Costel Șoptică, Eugen Țapu Nazare, Liviu Voiculescu, Gabriel Avramescu și Cristian Tuță.

Vicepreședinți pe regiuni:
Vicepreședinte Nord-Est – președintele CJ Maramureș, Ionel Bogdan;
Vicepreședinte Centru – Ciprian Dobre;
Vicepreședinte Nord-Est – Nelu Tătaru;
Vicepreședinte Vest – Marcel Vela;
Vicepreședinte București – Ilfov – președinte CJ Ilfov, Hubert Thuma;
Vicepreședinte Sud – Vest – Gigel Știrbu;
Vicepreședinte Sud-Est – prefect Constanța, Silviu Coșa;
Vicepreședinte Sud – Ciprian Pandea.

Președintele Comisiei de Arbitraj – Daniel Buda
Președintele Comisiei Naționale de Revizuire și Cenzori – Mihai Barbu
Trezorier este Stelian Bujduveanu, viceprimarul Capitalei.

UPDATE 10:36 - "Avem mari provocări în faţă, dar sunt sigur că niciuna nu e prea mare pentru PNL în perioada următoare. Vă mulţumesc pentru susţinere, vă mulţumesc şi celorlalţi care aţi înţeles mesajul meu de unitate, de ieri. Vă spun că am fost sincere mereu când am spus că vreau un partid unit, puternic, care să îşi folosească toate resursele pentru lupta cu adversarul nostru politic, PSD. Vreau să vă spun că în acest mandat vreau să fiţi mândri că sunteţi liberali. Fiecare dintre dvs. Îmi asum asta şi sunt sigur că vom duce la îndeplinire acest obiectiv.

Ca să pot să implementezi ce ne-am propus, am nevoie de o echipă în jurul meu. O echipă pe care am construit-o în această perioadă de campanie. Mişcarea liberală va transforma România şi o va face o putere în UE.

Vă prezint echipa, sunt oameni pe care îi cunoaşteţi, au demonstrat:

Rareş Bogdan, primvicepreşedinte PNL pe comunicare şi relaţii internaţionale, Dumitrescu Iulian, primvicepreşedinte mediu de afaceri, Lucian Bode, prim vicepreşedinte strategii politice", a declarat Florin Cîţu, în a doua zi de congres. 

UPDATE 10:13 - Ludovic Orban a reacţionat la scurt timp după aceste declaraţii, extrem de acid.

"De când trebuie să îi dau eu explicaţii lui Florin Cîţu?", a spus Orban, înainte să plece de lângă jurnalişti. 

UPDATE 10:00 - "Îi voi cere dlui Ludovic Orban în primul BEx să îşi clarifice declaraţia de la Congres privind parteneriatul cu Klaus Iohannis, altfel o clarificăm noi pentru el", a spus Florin Cîţu duminică dimineaţă. 

Întrebat dacă Ludovic Orban riscă excluderea din partid, Florin Cîţu a spus "haideţi să aşteptăm BEx-ul". 

Ludovic Orban a anunţat, după ce a pierdut alegerile din PNL, că s-a încheiat orice colaborare între el şi Klaus Iohannis. 

UPDATE: Numărul de vicepreședinți PNL a fost modificat, la începtul lunii septembrie, și vor fi 17 vicepreședinți, împărțiți pe domenii.

În prima parte a Consiliului Național se vor alege secretarul general șin prim-vicepreședinții pe domenii: Relația cu mediul de afaceri și societatea civilă; Strategii Politice; Politici Publice; Comunicare și Relații Internaționale.

În etapa a doua vor fi aleși vicepreședinții pe domenii: politică externă și afaceri europene; apărare și siguranță națională; administrație, ordine publică și siguranța cetățeanului; fonduri europene și dezvoltare regională; justiție și drepturi cetățenești; buget, politici fiscale, economie, energie și mediu de afaceri; sănătate; muncă, familie și protecție socială; educație și cercetare; cultură, culte, minorități; agricultură, dezvoltare rurală și industrie alimentară; mediu, ape și silvicultură; infrastructură de transport; comunicații, societate informațională și digitalizare; tineret și sport; drepturile omului, protecția minorităților etnice, religioase și a grupurilor vulnerabile de orice natură; pentru românii de pretutindeni.

Vor fi aleși membrii Biroului Executiv al PNL, membrii Curții de Arbitraj, membrii Comisiei Naționale de Revizie și Cenzori, trezorierul și vicepreședinții regionali.

- ştirea iniţială - 

Va fi ales secretarul general al partidului, iar cel propus este Dan Vîlceanu, actualul ministru al Finanţelor şi interimar la Transporturi, dar şi vicepreşedinţii PNL. 

Sâmbătă, 25 septembrie, Florin Cîţu a fost ales preşedinte al PNL, el reuşind să îl învingă pe Ludovic Orban. 

Alegerile pentru echipa de conducere a partidului vor începe duminică, la ora 10:00. 

"Dragi colegi, acest vot mă onorează şi mă responsabilizează. Trebuie să fiu sincer şi să spun că nu mă surprinde alegerea, pentru că am spus din primul moment că echipa câştigătoare e singura soluţie pentru PNL. În acelaşi timp, vă promit, aşa cum am spus azi, că voi fi preşedintele PNL tuturor liberalilor. De astăzi, suntem un partid unit şi vom folosi toate resursele împotriva adversarului nostru politic, PSD. Aceasta a fost o mişcare, nu doar o campanie. O mişcare care începe cu PNL şi care va schimba România în bine. Vă mulţumesc tuturor. Împreună construim România liberală!", a declarat premierul imediat după aflarea rezultatelor. 

"Le mulţumesc tuturor celor care m-au votat azi. Şi celor care m-au huiduit, dar au votat pt mine, sunt sigur că sunt mulţi. E o victorie care arată direcţia în care merge PNL. E o mişcare pentru schimbarea în bine a României. Începe cu PNL şi se va întinde în toată România. PNL trece printr-o nouă etapă, e mult de muncă, dar am o echipă care a arătat că poate administra România. 

Ludovic Orban acum rămâne la PNL. Deocamdată trebuie să vedem majoritatea în Parlament, dar cineva va fi interimar la Camera Deputaţilor momentan", a punctat Florin Cîţu. 

Întrebat dacă postul lui Ludovic Orban va fi folosit pentru negocierile viitoare, Florin Cîţu a spus că "negocierile vor avea loc când USR se va aşeza la masă, şi se vor aşeza la masă când vor scăpa de AUR şi USR. Noi în PNL nu le spunem altora pe cine să aleagă sau ce să facă. Noi ne-am ales preşedintele PNL, nu ne băgăm în alegerile altor partide. Vom vedea şi vom discuta. Sunt şanse foarte mici pentru un Guvern minoritar. Singura soluţie e coaliţia PNL-UDMR-USR-PLUS şi minorităţile", a continuat premierul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel