Copreşedinţii USR-PLUS, Dacian Cioloş şi Dan Barna, au fost întrebaţi la o dezbatere internă din partid dacă iau în calcul suspendarea preşedintelui Iohannis în contextul crizei politice actuale. Val Vâlcu spune că cei doi au vrut să dea dovadă de maturitate prin răspuns, dar au arătat o imaturitate politică.
Iată ce a spus Dacian Cioloş, prezent la o dezbatere electorală internă în USR-PLUS şi întrebat de moderatorul Lucian Danciu, jurnalist, dacă suspendarea preşedintelui Klaus Iohannis poate deveni o soluţie în contextul crizei politice actuale.
"Preşedintele României, şi prin Constituţie, ar trebui să joace un rol de moderator, să aducă la aceeaşi masă membrii coaliţiei, în cazul de faţă. Mă aştept ca preşedintele să îşi joace acest rol. Eu nu sunt adeptul unei abordări agresive, violente. Au mai fost cazuri de suspendare ale preşedintelui, şi ştim unde s-a ajuns. Nu mi se pare că s-a rezolvat ceva cu asta, ci mai mult s-au creat alte probleme. Eu sper ca preşedintele să îşi asume tot mai mult acest rol, lucru care nu s-a întâmplat neapărat în ultima perioadă, când mai mult USR-PLUS a fost tras de urechi.
Sigur, preşedintele poate să aleagă dacă vrea să joace un rol activ în soluţionarea acestei crize sau nu. Dar eu personal nu cred că o suspendare, care nu depinde oricum de USR-PLUS, l-ar face pe preşedinte mai activ", a replicat Dacian Cioloş.
"Când am pornit noi pe acest drum în 2016, ştiam că nu va fi uşor. Vreau să ieşim din logica în care ne plângem şi suntem necăjiţi că nu ne ajută preşedintele. Am intrat într-un mediu politic despre care ştiam că nu ne va susţine, ştiam că îi vom produce neplăceri, aşa cum vedem şi în aceste zile în care noi arătăm că un cuvânt dat trebuie să fie respectat. Nu cred că perspectiva suspendării preşedintelui este pe bune o linie în care noi trebuie să credem. Noi trebuie să continuăm să rămânem fermi pe reformele la care ne-am angajat şi să confirmăm speranţa adusă înapoi pentru românii din ţară şi diaspora zilele astea. Speranţa că ne vor ajuta celelalte componente ale sistemului politic este una naivă", a declarat şi Dan Barna.
"Bănuind că moderatorul respectiv este un om cu simpatii sau care chiar face parte din USR-PLUS, există două variante. Fie a fost un moment spontan, moment în care cei doi lideri USR-PLUS au răspuns diplomatic şi cu responsabilitate, fie ne putem gândi că a fost o întrebare pregătită. Şi aici am putea vorbi fie despre faptul că au vrut să se arate maturi, dar şi despre faptul că ar putea fi un semnal pentru Klaus Iohannis.
Dar abia acum vine nebunia. Pentru că oricât au vrut să se arate maturi, dau dovadă de imaturitate politică. Te aliezi cu AUR să îl dai jos pe Cîţu, dar ca să treci moţiunea trebuie să te aliezi cu PSD, pentru că PNL-ul nu va vota. Deci ceea ce derulează ei în răspuns e absurd. Pentru că reiese că dacă preşedintele nu îşi ia în serios rolul de moderator, adică dacă preşedintele ţine cu PNL, atunci se ia în calcul o suspendare. Cum faci suspendarea? Prin alianţă cu PSD, nu? Nu scârţâie logica pe la curbe?", a punctat Val Vâlcu.
"Dacă voia să dea dovadă de maturitate, excludea varianta suspendării din start. Adăugarea legată de medierea conflictului îi pune în ipostaza în care spun că preşedintele ţine cu PNL. Deci PNL nu îl va suspenda. Aşa că cine s-ar putea alătura la o iniţiativă de suspendare? Doar PSD!", a mai arătat jurnalistul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu