EXCLUSIV  Când se recalculează pensiile din România. Marius Budăi, termen limită: Mesajul meu este clar. Trebuie să închidem!

Fotografie creată de Andrea Piacquadio, de la Pexels
Fotografie creată de Andrea Piacquadio, de la Pexels

Marius Budăi, ministrul Muncii, a precizat într-un interviu pentru DC NEWS când va fi gata marea recalculare a pensiilor. 

Întrebat câte inechităţi sunt în sistemul de pensii, Marius Budăi a precizat că "sunt inechităţi în funcţie de gen, în funcţie de anul ieşirii la pensie şi sunt inechităţi create în ultimii ani din punctul de vedere al indiciului de corecţie. După ce s-a preluat guvernarea în 2019, trebuia ponderată formula în aşa fel încât să fie rezolvată problema, dar nu s-a făcut. Şi mai sunt inechităţi din punctul de vedere al celor cu sporuri cu caracter nepermanent şi au avut acord global. Toate aceste lucruri le separăm, asta face parte din recalculare. Ea a început, dar e împărţită între evaluare şi apoi introducerea formulei finale. Suntem în perioada de recalculare, dar am început cu evaluarea, cum prevedea legea".

Când va fi gata recalcularea 

"Eu îmi doresc la 31 decembrie 2022 să fie gata, este un termen ambiţios. Mă voi întâlni cu toţi colegii de la casele de pensii din ţară. Am mesaje pentru fiecare în parte, mai discut cu ei până atunci, dar mesajul meu este clar, la 31 decembrie trebuie să închidem", a mai punctat ministrul Muncii. 

În ceea ce priveşte impactul bugetar, Budăi a spus că "este scris în lege, nu trebuie să vă spună Marius Budăi (n.r. că nu va scădea nicio pensie). Evaluarea pe care am făcut-o când am construit legea era la undeva între 20 şi 30 de miliarde de lei, dar nu vreau să mă joc cu sumele. Pe măsură ce vom înainte şi vom şti care este actul normativ final, atunci vom şti şi impactul final. Nu ne jucăm cu cifrele". 

Cătălin Predoiu, ministrul Justiției, a vorbit despre majorarea pensiilor și salariilor magistraților cu 20%.

"Ministrul Justiţiei nu poate să majoreze nici salariile şi nici pensiile. Nu e în competenţa lui. Ministerul Justiţiei nu a majorat nici pensiile, nici salariile. În realitate, ceea ce a făcut Ministerul Justiției a fost aplicarea unor decizii, inclusiv ale Înaltei Curţi şi ale Curţii Constituţionale. Aici, mă refer la Decizia 55 din 2021 a Înaltei Curţi şi Decizia 794 din 2016 a Curţii Constituţionale, care au făcut aplicarea unor principii prevăzute de legile în vigoare.

Mai concret, în 2016, prin ordonanţa 20, s-a modificat un anumit coeficient, un venit de referinţă sectorială pentru una dintre familiile ocupaţionale din Justiţie şi nu numai pentru una. Câtă vreme legea spune că, în momentul în care interviu într-o familie ocupaţională, trebuie să faci uniform acest lucru. Asta a deschis valul de procese care nu pot fi oprite decât printr-o viitoare lege. Până la viitoarea lege, însă, Ministerul Justiţiei, ca orice minister, nu poate ignora hotărâri judecătoreşti definitive. Ca dovadă că unora le mai şi scad salariile un pic. Nici hotărârile în sine nu au majorat salariile, ci pur şi simplu au făcut o corectă corelare a unei legislaţii prost gândite, prost făcute. Pentru că noi am procedat în acest fel, va face economie Ministerul Justiției", a spus Cătălin Predoiu, în emisiunea Punctul de Întâlnire, de la Antena 3.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel