Adrian Năstase, intervenţie în scandalul din coaliţie: Partidele, incapabile de formule de consens

Facebook Adrian Năstase
Facebook Adrian Năstase

Adrian Năstase, premier al României între 2000 şi 2004, şi fost preşedinte al PSD, critică partidele din coaliţie pentru criza declanşată şi spune de ce preşedintele Klaus Iohannis nu mai poate media conflictul. 

"Așa cum am prefigurat, s-a ajuns într-o criză politică, economică și socială profundă. Perspectivele sunt incă și mai rele. Sărăcia, amplificată de creșterile de tarife sau de prețuri, devalorizarea leului (probabil mai mare în realitate decât cea anuntată), restricțiile sanitare de după congresele PNL și USL vor determina mari nemulțumiri sociale. Chiar dacă românii sunt foarte „rezilienți”.

Clasa politică este scindată, societatea românească și-a pierdut capacitatea de empatie și de solidaritate. Partidele parlamentare sunt incapabile să construiască formule de consens", a scris Adrian Năstase pe blogul său.

De ce nu mai poate media Iohannis conflictul

"Instituția Președintelui a fost concepută în Constituția noastră tocmai pentru a interveni în astfel de situații. Cu o singură condiție – să-și prezerve credibilitatea necesară pentru a funcționa ca mediator. Din păcate, intervențiile partizane ale lui Iohannis fac aproape imposibilă o astfel de misiune. Calificarea unor partide ca fiind toxice sau extremiste, modul în care a intervenit pentru realizarea „guvernului său”, a „parlamentului său”, a „magistraților săi”, etc., nu-i permite acum să intervină eficient.

Sigur, prin intermediul unor presiuni, el incearcă să peticească cabinetul Cîţu, dar va fi greu să reziste această căruţâ până în 2024. Probabil că ar fi necesare alegeri anticipate, dar îmi e greu să cred că se va ajunge la o astfel de „resetare” a jocului.

Așa incât unii vor alege resemnarea, alții revolta", a mai scris fostul premier. 

Dan Barna, dezamăgit de întâlnirea cu Iohannis 

"Am avut o întâlnire cu preşedintele Iohannis, o întâlnire pe care mi-aş fi dorit şi poate ar fi trebuit să aibă loc acum mai multe zile. Ştiu că foarte mulţi speraţi ca această întâlnire să vină cu o soluţie. Din păcate, şi sunt dezamăgit din cauza asta, s-a dovedit a fi o întâlnire formală, o întâlnire benignă în care am trecut în revistă istoricul acestei crize generate miercurea trecută şi am exprimat foarte clar poziţia USR PLUS, conform căreia ieşirea din criză se poate realiza foarte rapid printr-un nou premier propus de preşedinte, de partenerul PNL din coaliţie şi continuarea coaliției. Cam aici s-a terminat partea de conţinut a dialogului pe care care am avut-o cu preşedintele.Nu s-a prezentat vreo soluţie, nu s-au analizat scenarii", a declarat Dan Barna.

"Am dat curs firesc invitației președintelui, speram că îşi va exercita rolul de mediator şi vom analiza eventuale soluţii. Din păcate, nu au fost prezentate", a mai spus liderul USR.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel