Kelemen Hunor, UDMR, vot Diaspora: Votul prin corespondență, sistem cu criterii foarte clare

UDMR definește Diaspora un pic altfel, a explicat, miercuri, la DC News, liderul formațiunii, Kelemen Hunor, care a dezvăluit și ce sistem de vot preferă pentru românii din afara granițelor țării.  

"Noi definim Diaspora un pic altfel. Noi avem o Diaspora internă, acolo unde suntem în minoritate extrem, extrem de mică, în Tulcea sau în numite zone din Transilvania de Sud - Hunedoara și Caraș Severin -, și există Diaspora maghiară mare așa cum există și Diaspora românească peste tot în lume", a declarat, miercuri, Kelemen Hunor, la DC News Live, întrebat câți maghiari sunt în Diasporaa și unde începe Diaspora pentru UDMR. 

Cât despre sistemul de vot dorit pentru Diaspora, liderul UDMR a precizat: "Trebuie găsită o soluție pentru cei care trăiesc în afara României, sunt cetățeni români și vor să voteze. Votul prin corespondență este o modalitate pe care eu o văd mai degrabă ca un sistem realizabil decât cel electronic. Dar trebuie să vedem cum se va face, care sunt modalitățile tehnice. Eu sunt pentru înregistrarea prealabilă pentru cei care vor vota. Așa se face și în Germania, și în Ungaria, și în Cehia, și în Franța. Trebuie văzut cu cât timp trebuie să se facă aceasstă înregistrare. Unii dau termen 6 luni, alții 60 de zile. Aici este o discuție liberă. Cei care se înregistrează ca și votant trebuie să aibă domiciliul sau reședința în țara respectivă. Cei care stau la muncă neoficial sau nelegal nu au această posibilitate și nici alte țări nu dau această posibilitate. Dar votul prin corespondență este o posibilitate cu criterii foarte clare. 

În ceea ce privește mandatele parlamentare, aici 2-3 mandate discutăm pentru Diaspora. La locale nu se pune problema, la europarlamentare nu se pune problema, dar la prezidențiale e o chestiune foarte importantă pentru că și cu 60.000-70.000 de  voturi poți să câștigi, cum a fost în 2009", a mai spus Hunor la DC News Live.

Kelemen: Când nu l-a pus pe Iohannis vicepremier, Ponta a făcut cea mai mare greșeală

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel