USR PLUS cere CCR să dezbată mai repede sesizarea privind moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîțu

USR PLUS cere CCR să dezbată mai repede sesizarea privind moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîțu
USR PLUS cere CCR să dezbată mai repede sesizarea privind moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîțu

USR PLUS a transmis preşedintelui Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, o solicitare oficială de preschimbare a termenului stabilit pentru dezbaterea sesizării privind moţiunea de cenzură, 'astfel încât o decizie să fie luată rapid şi să nu dureze şi mai mult blocajul existent', informează luni formaţiunea politică. 

'Am solicitat Curţii Constituţionale să judece cu celeritate sesizarea de neconstituţionalitate formulată de Guvernul României. Articolul 113 din Constituţie stipulează foarte clar că moţiunea trebuie dezbătută şi votată după 3 zile de la citirea ei. Consider că termenul de 28 septembrie este prea îndepărtat, iar instrumentul juridic al moţiunii de cenzură este, astfel, golit de conţinut. Din acest motiv am cerut devansarea acestei date pentru una cât mai curând posibilă', declară preşedintele Senatului, Anca Dragu, conform unui comunicat al USR PLUS.

Deputatul USR PLUS Oana Murariu arată, la rândul său, că 'orice zi întârziere adânceşte' blocajul politic actual

'Am solicitat preschimbarea termenului de judecată fixat (...) în data de 28.09.2021, la limita maximă prevăzută de lege, pentru un moment cât mai timpuriu, mai ales ţinând cont de termenul constituţional de 3 zile de la data citirii moţiunii în Parlament, când ar fi trebuit să fie votată. În cazul respingerii cererii, Curtea va fi datoare să vină cu o explicaţie solidă, încărcătura acesteia neputând constitui motiv suficient într-o situaţie de criză politică şi paralizare a unui instrument democratic', precizează Oana Murariu. USR PLUS adaugă că la 11 zile de la citirea moţiunii de cenzură, 'parlamentarii sunt în continuare împiedicaţi să se pronunţe prin vot' asupra demersului de înlăturare a premierului Florin Cîţu.

'Solicităm Curţii Constituţionale să nu se implice în acest atac la democraţie şi să revină asupra termenului pentru dezbaterea sesizării privind moţiunea de cenzură'

'Blaturile din Parlament blochează un drept constituţional al senatorilor şi deputaţilor doar pentru ca actualul premier să fie menţinut în funcţie până după Congresul PNL. Solicităm Curţii Constituţionale să nu se implice în acest atac la democraţie şi să revină asupra termenului pentru dezbaterea sesizării privind moţiunea de cenzură', se arată în comunicatul USR PLUS.

În scrisoarea adresată preşedintelui CCR este invocată Decizii Curţii nr. 69/2020, conform căreia 'dezbatarea şi votul moţiunii de cenzură nu pot avea loc oricând, întrucât (...) aceasta atrage caracterul iluzoriu al instrumentului juridic şi, în cele din urmă, lipsa de eficienţă, în măsura în care actualitatea acestuia este afectată de trecerea timpului'.

Prim-ministrul Florin Cîţu a depus la Curtea Constituţională o sesizare cu privire la existenţa unui conflict juridic de natură constituţională dintre Parlament şi Guvern în care invocă o conduită 'neconstituţională, deopotrivă neloială şi abuzivă, faţă de autoritatea executivă', întrucât moţiunea de cenzură a fost iniţiată, depusă şi comunicată cu 'încălcarea dispoziţiilor constituţionale ale articolului 113 alineat (2) din Constituţie'.

CITEȘTE ȘI AUR intră în GREVĂ parlamentară, pe termen nelimitat. Lavric: Protest faţă de blocarea moţiunii de cenzură!

Cîțu nu este sigur că PNL va mai face alianță cu USR-PLUS după moțiune

Prim-ministrul Florin Cîţu susține că rămâne de văzut dacă PNL ar mai putea colabora cu USR PLUS după ce aceştia au susţinut moţiunea de cenzură alături de AUR, dar punctează că "alianţa" dintre cele două partide reprezintă un "precedent periculos".

Precizările vin după ce Biroul Politic Naţional al PNL a adoptat, sâmbătă, o rezoluţie în care cere USR PLUS "denunţarea imediată şi totală" a oricărei colaborări sau acţiuni politice comune cu AUR, pe care o caracterizează drept "o formaţiune extremistă, xenofobă şi anti-europeană", potrivit Agerpres.

CITEȘTE ȘI Pretextele pentru continuarea guvernării Cîțu. Chirieac: Va rămâne la guvernare, sprijinit de alte partide

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel