UNPR a alergat după doi iepuri și nu a prins niciunul. Negocierile cu PNL au eșuat și PSD nu-l mai vrea. Colac peste pupăză, Gabriel Oprea și-a anunțat demisia din UNPR și retragerea definitivă din politică. Într-un asemenea context politic, viitorul UNPR pare deja scris, după cum spune sociologul Darie Cristea, director INSCOP.
"Este foarte de neînțeles ce se întâmplă. Și UNPR, ca orice partid, are dreptul să facă orice alianță vrea și să fuzioneze sau să fie absorbit de cine vrea. E clar că după evenimentele din toamna trecută, când au început apară serios problemele pentru Gabriel Oprea, soluția UNPR a fost dacă ne delimităm de Gabriel Oprea, cu acordul lui, poate reușim să salvăm partidul. A mers într-o alianță cu PSD și totuși s-a văzut că brandul UNPR nu prea a mai funcționat, nu a dat rezultatele așteptate. În final, noua conducere a văzut o soluție în PNL. Faptul că atunci când au început toate aceste discuții cu PNL, mai mulți parlamentari ai UNPR au trecut la PSD era o mișcare așteptată, atât timp cât ani întregi UNPR a fost apropiat de PSD, ba chiar s-a poziționat doctrinar ca un partid de stânga", a opinat Darie Cristea despre mișcările UNPR făcute pe scena politică.
UNPR, un pariu politic pierdut
Sociologul a adăugat că "Până la urmă, întreaga situație era prognozabilă. Problema este că de la început nu se înțelegea ce câștiga PNL dintr-o asemenea fuziune. În timpul guvernării lui Victor Ponta, UNPR era un partid foarte bine reprezentat în Parlament, dar prin cooptare de parlamentari, nu era un partid cu o bază electorală foarte solidă și lucrul acesta s-a văzut cel puțin la ultimele alegeri locale. Nu se înțelegea ce voia PNL să ia. UNPR evident că era să nemulțumească anumiți membri ai partidului care urmau să treacă unii la PSD, alții la PNL, iar în momentul în care toate discuțiile privind fuziunea au eșuat, în mod normal UNPR rămâne în situația cea mai proastă, pentru că el dacă deja-și punea problema să se topească în alt partid și într-unul cu care nu avea relații tradiționale, vă dați seama că în momentul în care până și aceste negocieri eșuează, oricine are un capital cât de cât politic acolo și poate să treacă la un partid mai mare face lucrul acesta. Cum sistemul politic din România are două partide mari și late și câteva partide mai mici, e clar că de la un punct UNPR a fost un pariu politic pierdut. După eșecul acestor discuții, în mod evident nu ne mai putem aștepta la mare lucru de la UNPR.
Dispare UNPR?
"Probabil că o să mai reziste o anumită perioadă prin efortul unor lideri care nu și-au găsit locul în alte partide sau care țin la proiectul acesta, dar în momentul de față nu prea îi mai văd mari soluții, decât la un moment dat să dispară. Atât timp cât nici PNL, nici PSD nu mai vor să lucreze cu UNPR și nici măcar nu mai știm cine vrea să stea în UNPR și cine este, de fapt, UNPR în momentul de față, sincer, nu pare un proiect politic foarte viabil. Depinde ce mai are de oferit organizațional. Poate mai are niște filiale, nu știu ce gen de capital poate să mai aducă altui partid care să fie interesat de o colaborare sau de absorbirea UNPR. În momentul de față are probleme și la nivel de relații cu alte partide, dar și la nivel intern. Toate lumea care crede că poate aduce voturi își caută o soluții în alte partide", a conchis Darie Cristea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu