Analistul politic Bogdan Chirieac a avut o reacție pe marginea declarațiilor făcute de Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, după discursul lui Viktor Orban de la Băile Tușnad, dar și a lipsei de atitudine din partea lui Kelemen Hunor.
Viktor Orban a afirmat, sâmbătă, la Băile Tușnad, că amestecul popoarelor europene cu non-europeni a creat o „rasă mixtă” şi că acele ţări unde s-a întâmplat acest lucru "nu mai sunt naţiuni”. Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că se aştepta la o reacţie imediată din partea şefului UDMR, Kelemen Hunor, şi că va exista o discuţie în Coaliţie cu privire la acest subiect.
Și nu a fost singura declarație controversată a lui Viktor Orban, tot el acuzând că tocmai NATO și UE susțin războiul.
"Declarația (despre acuzele aduse NATO şi UE că ar susţine războiul din Ucraina – n.r.) este incalificabilă. Pentru un om politic în anul 2022, să faci o astfel de declaraţie, cu atât mai neinspirată să fie pe teritoriul României. (...) Eu mă aşteptam de la domnul Kelemen Hunor să aibă o reacţie”, a declarat Marcel Ciolacu.
”Astfel de declarații nedorite nu își au locul într-o Europă unde 27 de țări trăiesc în pace. De aici, din inima Ardealului, doresc să întăresc mesajul meu pentru toleranță, înțelepciune, solidaritate”, a spus joi Ciucă, aflat într-o vizită în județul Alba. Vezi AICI declarația completă.
"Reacţia corectă este cea a domnului Marcel Ciolacu. Domnul prim-ministru are grijă de coaliție, ca în plină criză să nu dea foc Guvernului, că despre asta este vorba, deşi plecarea UDMR nu ar ştirbi cu aproape nimic majoritatea parlamentară actuală, majoritatea parlamentară confortabilă a PSD şi PNL. Dar corect este ceea ce a spus Marcel Ciolacu. Declaraţiile făcute la Tuşnad, condamnate de toată Europa - acelea cu faptul că ţările în care sunt mulţi etnici nu mai sunt naţiuni şi că Ungaria este naţiune că ea nu a primit migranţi - sunt împotriva valorilor fundamentale ale UE. Venirea domnului viceprim-ministru Kelemen Hunor în Parlament este o necesitate, să explice de ce nu a luat atitudine. Coaliţia nu se va rupe, ceea ce în final nu este rău, fiindcă UDMR trebuie să rămână la guvernare, însă liderii săi trebuie să aibă grijă unde se duc şi ce fac", a spus analistul politic Bogdan Chirieac, la Antena 3.
Și Paul Stănescu a comentat acest subiect.
„Întinde-te doar cât îți permite pătura”, spune un proverb de origine maghiară. În mod normal, acesta ar trebui să fie cunoscut și de către liderii maghiari, care vin an de an în România, pentru a participa la diferite evenimente organizate la Băile Tușnad. Doar că, în ultima perioadă, și mai ales în aceste zile, înțelepciunea proverbială maghiară a cam lipsit din tipul de comportament politic pe care ar trebui să-l aibă aceștia când sunt oaspeți pe teritoriul unui alt stat.
Voi fi foarte clar și tranșant în privința comunicării politice naționaliste din zilele acestea ale liderilor unguri: România nu este o trambulină pentru mesajele antieuropene și proruse, nici ale premierului Viktor Orban, nici ale membrilor guvernului ungar. Dacă aceștia doresc să critice acțiunile comune ale UE și NATO și să facă previziuni legate de agresiunea la care este supusă Ucraina din partea Rusiei, atunci să o facă de pe teritoriul Ungariei, unde au libertatea de a spune ce vor. În interiorul unui alt stat, astfel de mesaje sunt inadecvate.
Nu avem nevoie ca acestea să se amestece toxic, în spațiul public românesc, cu angajamentele și pozițiile noastre clare în favoarea consolidării și susținerii proiectului european. Să spui că UE a pierdut războiul este absolut inutil, superficial și necredibil, mai ales când vorbești de pe poziția complicată de stat izolat politic în UE. Înțelepciunea proverbială maghiară poate fi utilă, dar cea politică lasă de dorit", a spus Paul Stănescu. Citește mai departe>>
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu