EXCLUSIV  Scandalul din coaliţie cu UDMR, "un joc de imagine". Sociologul Alfred Bulai: Supărarea nu e atât de mare, nu e entuziasm mare să se dea cu UDMR de pământ

Kelemen Hunor: Vom continua anul viitor acordarea unui sprijin pentru pensionarii cu pensii mici / Facebook Kelemen Hunor
Kelemen Hunor: Vom continua anul viitor acordarea unui sprijin pentru pensionarii cu pensii mici / Facebook Kelemen Hunor

Sociologul Alfred Bulai a analizat discursul lui Viktor Orban de la Băile Tuşnad, care a provocat un scandal în coaliţia de guvernare. Acesta spune, însă, că totul e doar un joc de imagine al politicienilor români. 

"Coaliţia poate să meargă şi putea să meargă de la bun început fără UDMR; dar e mai confortabil să ai câteva procente în plus în Parlament, decât în minus. Mai ales în condiţiile în care ar fi putut să existe probleme sociale mai mari. Nu e înduioşare mare, dar nici entuziasm mare de a da cu UDMR de pământ. Cred că e un gest de imagine în care cei doi protagonişti importanţi încearcă să se zbenguie pe o temă care creează un anumit gen de emoţie. 

Din păcate pentru ei, emoţia este mult mai complicată, pentru că nu mai e vorba că pierdem Ardealul, ci de poziţionarea faţă de Viktor Orban, faţă de care românii nu se poziţionează aşa rău. Românii care au idee despre politica internaţională nu îl văd ca pe un erou negativ pe Viktor Orban. Tematica, de fapt, nu a fost naţionalistă anti-românească. Nu a zis nimic de români, cum eram obişnuiţi cu alţi lideri politici. A fost împotriva unui anumit gen de politică din Europa. 

La întrebări spontane într-un sondaj despre "ce lider vi se pare marcant în lume" au apărut doar Orban, Macron, Putin şi de câteva ori a fost menţionat şi Biden. Sigur că Orban a mai spus multe lucruri pe lângă, unde a fost mult mai rău, dar discursul ăla e corect în proporţie de 70-80%. Nu e nimic roz pe plan internaţional. Suntem în criză, într-o etapă problematică pentru societatea românească şi cea internaţională. Sunt puncte de vedere şi trebuie să existe dezbatere.

Revenind, da, mă aştept ca UDMR să fie consonant cu politica de la Budapesta, pentru că e consonant cu ce au făcut 32 de ani. Nu au fost niciodată în divorţ oficial, structural, cu Budapesta, decât în momente în care Budapesta a vrut să finanţeze pe Tokes sau pe alţii.

Pe de altă parte, nici supărarea politicienilor din România nu e atât de mare, e un joc de imagine. Nu ştiu dacă real se pune problema, pentru că UDMR va zice că nu e adevărat şi nici nu au nevoie de un scandal acum", a declarat Alfred Bulai la Nod în Papură. 

Youtube video image

Kelemen Hunor, liderul UDMR, exclude o criză în coaliţie: Numai dacă cineva face ceva împotriva intereselor României. Nu e cazul...

"Nu trebuie să vorbim în niciun caz despre o criză în coaliţie. O criză în coaliţie este dacă nu se respectă programul de guvernare, dacă nu se respectă acordul de coaliţie, dacă nu putem să ne înţelegem pe subiecte din programul de guvernare, de pe agenda noastră politică, dacă cineva dintre noi face ceva împotriva intereselor generale sau specifice ale României şi nu este cazul în coaliţie. Fiecare şi-a făcut treaba, discutăm, punem în aplicare programul de guvernare, căutăm soluţii la problemele cetăţenilor şi la problemele cu care ne confruntăm cu toţii, dar un conflict în interiorul coaliţiei pe un discurs al unui om politic, indiferent cine e acel om politic din Uniunea Europeană, nu cred că este cazul, că nu lezează, nu atinge în niciun fel coaliţia, performanţele coaliţiei. Orban n-a vorbit de România, Orban n-a vorbit de Guvernul României, de coaliţie, deci nu există motiv pentru care să fie o chestiune de tensiune în coaliţie. Deci, se poate discuta în coaliţie ceea ce a spus Orban, eu sunt pregătit pentru orice discuţie", a declarat liderul UDMR, pentru Agerpres. 

Agresiunea rusă împotriva Ucrainei, condamnată de UDMR



"Nu suntem de acord cu războiul, nu suntem de acord cu nicio modalitate de a ataca un stat suveran şi, din acest punct de vedere, n-am avut şi nu avem dispute în coaliţie. Deci, cu toţii suntem de acord cu această poziţie de la bun început. De altfel, poţi să critici anumite decizii luate de colegii tăi la nivel de Uniune Europeană, unde, sigur, şefi de stat şi de guvern reprezintă Uniunea Europeană, ei iau decizii împreună, ei iau decizii în consens, e cultura consensului în Uniune. Asta nu înseamnă că nu poţi să critici anumite atitudini. Poţi să critici. Şi România poate critica, şi Ungaria poate critica, şi Franţa şi toţi cei care sunt în Uniune, fiindcă nici în tratatele europene, nici în tratatele de aderare nu scrie nicăieri că libertatea de exprimare şi libertatea de a avea o opinie nuanţată, diferită sunt interzise. Nu există aşa ceva!", a subliniat vicepremierul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Știri recomandate
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel