PSD a decis să îşi depună propria moţiune de cenzură împotriva Guvernului Cîţu, indiferent de decizia Curtea Constituţională pe moțiunea de cenzură a USR PLUS și AUR.
UPDATE: La ora 16:00 a fost convocată o şedinţă a Birourilor Permanente Reunite, unde se va discuta calendarul dezbaterii şi votului pe moţiunea de cenzură.
UPDATE: Marcel Ciolacu, declaraţii:
"Guvernul Cîţu să plece cât mai repede. Nu mai are rost să ne ascundem după o moţiune de cenzură, din punctul nostru de vedere şi al CCR, neconstituţională. La fel ca toţi românii, am văzut cum şeful statului, cu premierul şi al treilea om în stat, au participat la un congres cu 5000 de lideri locali, încălcând toate normele sanitare şi sfidând toţi românii. Congresul PNL a împărţit românii în două categorii, liberalii care pot încălca legea, şi restul, care sunt obligaţi să respecte prevederile legale. Cei care au depus moţiunea ar trebui să o retragă, să o redepună conform ce a zis CCR şi să intre în procedură legală. Dacă se forţează să se meargă pe această moţiune, deja depusă, câştigătorul va fi dl Cîţu, care va reveni şi dacă moţiunea trece, pentru că CCR nu poate lua altă decizie decât cea luată azi.
Cred că cei de la USR sunt oameni serioşi şi vor vota. Aşa cum şi noi am spus că votăm dacă moţiunea ajunge în Parlament, asta cred că vor face şi ei", a declarat şi Marcel Ciolacu.
Întrebat dacă PSD va merge la negocieri dacă moţiunea trece, Marcel Ciolacu a spus că "vom sta la televizor şi vom aştepta să ne convoace preşedintele. Noi nu credem că se mai poate reseta sau crea o altă coaliţie care să guverneze în continuare. Vrem anticipate! Asta este decizia şi soluţia PSD. Dacă va alege un premier PSD, va primi decretul înapoi, pentru că nu este cazul. Dl preşedinte trebuia să respecte Constituţia şi să îl propună pe dl Rafila premier (n.r. în 2020, după alegerile parlamentare)".
UPDATE: Sorin Grindeanu a anunţat că moţiunea a fost depusă la Parlament.
"Curtea a decis în unanimitate că există conflict constituţional între Guvern şi Parlament, astfel încât sesizarea Guvernului a fost admisă. Repetăm ceea ce spunem de 2-3 săptămâni: Dacă Curtea admite sesizarea Guvernului, PSD va depune moţiune. Asta am făcut. Totodată, facem apel la cei care s-au întrecut în nerespectarea regulilor, lucru spus tot de CCR, nu de noi, să fie de acord ca calendarul pentru votare şi dezbatere să fie unul cât mai scurt. Cealaltă moţiune are probleme acum, pentru că există acest conflict. Deci dacă mai vor dânşii să depună moţiune după dezbaterea şi votarea moţiunii noastre, nu e nicio problemă, dacă cumva această moţiune nu trece", a declarat Sorin Grindeanu la Parlament.
"Eu nu vreau să speculez. CCR spune că există acest conflict. Spunând asta, înseamnă că procedura şi tot ce au făcut cei care au depus moţiunea nu a fost în regulă. De ce să ne încurcăm în proceduri, să mai dăm posibilitatea Guvernului să mai atace iar şi iar? Haideţi să votăm moţiunea asta. Ştiu că preşedintele partidului a avut discuţii cu preşedintele AUR şi sperăm ca atunci când consideră cei doi preşedinţi ai Parlamentului să convoace BPR şi să stabilim totul. Noi am depus o moţiune legală, cu 157 de semnături. Hai să o votăm cât mai repede şi acest Guvern să plece. Ştiu că e congres la USR PLUS, dar au spus că vor vota moţiunea. Noi am spus că dacă se va ajunge la vot în Parlament pe moţiunea USR-PLUS-AUR o vom vota. Ne aşteptăm la acelaşi tratament", a mai precizat vicepreşedintele PSD.
UPDATE: Paul Stănescu a anunţat că moţiunea trebuie depusă, dar decizia trebuie luată în interiorul partidului.
"Trebuie să depunem moţiunea, pentru că nu se mai poate, economic, sanitar. Din discuţiile cu colegii, concluzia este că trebuie să depunem moţiunea, indiferent de decizia Curţii. Ce s-a întâmplat la Congres ne-a făcut să luăm această decizie", a declarat Paul Stănescu, la sediul partidului.
Întrebat dacă PSD este pregătit să îşi asume guvernarea, Paul Stănescu a explicat că singura soluţie este organizarea unor alegeri anticipate. "Nu poate fi făcută o majoritate în situaţia actuală. Asta e soluţia, anticipate. Sau împăcarea PNL-USR-PLUS, orice e posibil. Dar cred că într-o lună se poate rezolva cu anticipatele, cu un nou Guvern, dacă toate partidele sunt de acord. Cel mai mare rău pentru noi este că România nu se va mai întâlni niciodată cu asemenea sume de bani europeni ca cele care vor veni în perioada următoare", a mai punctat acesta.
---
Conform Antena 3, social democraţii ar fi decis să îşi depună propria moţiune de cenzură, chiar dacă CCR va decide că moţiunea celor de la USR-PLUS şi AUR este constituţională.
“Pentru Iohannis și slugile PNL – TU NU CONTEZI! Tu te chinui. Ești cinstit. Ai bun-simț. Respecți reguli. Plătești facturi. Muncești mult. Ai copii. Și ți-au închis iar școala!
Iohannis și lacheii PNL n-au reguli! N-au lege! Au doar privilegii! Tu te chinui!
Iohannis și ai lui ți-au rânjit în față și ți-au spus direct că TU NU CONTEZI! Au aliniat toate instituțiile statului – alea care pe tine te-au cocoșat cu amenzi!, pentru ca niște ultrași cu carnet de partid să se îmbrâncească, să se îmbulzească și să se huiduie între ei! Congresul PNL a fost un focar de infecție! Și sanitar, și moral! Dar pentru a-l ține, au schimbat legi peste noapte și ți-au ascuns ”strategic” 1.400 de cazuri COVID-19 doar în București.
Un “Festival al Sfidării Naționale”, după ce anul trecut ți-au ascuns morții pentru a face alegeri. Te-au mințit! Te-au umilit! Pentru că ei cred că TU NU CONTEZI! AJUNGE!
Românii urăsc NEDREPTATEA! Detestă AROGANȚA! Și NU SUFERĂ să fie luați de proști!
E timpul să punem STOP! E timpul ca TU SĂ CONTEZI! E timpul ca democrația și domnia legii să revină în România!!! E timpul ca ei să plece acasă! Și tu să nu te mai chinui! NOI suntem 20 de milioane, ei doar o mână de TICĂLOȘI care au capturat statul! TU CONTEZI!
#motiunedecenzura #supermanpleaca #demnitatepentruromani”, se arată într-un mesaj pe pagina de Facebook a PSD, semnată de Marcel Ciolacu.
Pe 8 septembrie, Florin Cîţu a depus la Curtea Constituţională o sesizare cu privire la existenţa unui conflict juridic de natură constituţională dintre Parlament şi Guvern în care se invocă o conduită 'neconstituţională, deopotrivă neloială şi abuzivă, faţă de autoritatea executivă', întrucât moţiunea de cenzură a fost iniţiată, depusă şi comunicată cu 'încălcarea dispoziţiilor constituţionale ale articolului 113 alineat (2) din Constituţie'.
Judecătorii constituţionali au decis însă să dezbată această sesizare după Congresul PNL, care a avut loc sâmbătă şi unde Florin Cîţu a fost ales noul preşedinte al partidului. 'În opinia noastră, există un conflict în sensul articolului 146 litera e) din Constituţie, întrucât Parlamentul României, prin preşedintele Camerei Deputaţilor, a transmis Guvernului României o moţiune de cenzură iniţiată, depusă şi comunicată cu încălcarea dispoziţiilor constituţionale ale articolului 113 alineat (2) din Constituţie, ceea ce se constituie într-o conduită neconstituţională, deopotrivă neloială şi abuzivă, faţă de autoritatea executivă şi care a generat o situaţie conflictuală a cărei origine rezultă chiar din textul constituţional.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu