EXCLUSIV  Politolog: Băsescu și-a atins scopul cu UNPR. Nu va fi nicio fuziune

Traian Băsescu și fostul președinte UNPR
Traian Băsescu și fostul președinte UNPR

   


Prin acordul încheiat marți cu Valeriu Steriu, președintele UNPR, Traian Băsescu și-a realizat două obiective. Politologul Alfred Bulai dezvăluie principalele beneficii ale "tranzacției", pentru PMP, dar consideră că nu se poate vorbi despre o fuziune între cele două partide.


"Este o absorbție a UNPR, care dispare în PMP. I-au spus fuziune pentru a menaja sentimentele uneperiștilor, dar în realitate este o absorbție, în stilul vechiului PDL, care lua din când în când câte un partid minuscul, pe care îl îngloba, oferind temporar funcția de vicepreședinte liderului acelei formațiuni. De altfel, Valeriu Steriu nici nu are veleități de președinte, iar Traian Băsescu a anunțat că PMP nu va avea doi co-președinți. În plus, a reușit să realizeze negocieri secrete, spre deosebire de PNL, a cărui discuții cu UNPR au apărut în presă, dezumflând plănuita fuziune. Ori a fost un blitz-krieg, prea rapid ca să mai apară scurgeri, ori negocierile au fost într-un cerc extrme de restrâns și disciplinat", a declarat Alfred Bulai pentru DCNews.


Ce câștigă PMP
"Spre deosebire de PNL, partidul lui Traian Băsescu nu are costuri de imagine asociate tranzacției politice cu UNPR. Cei care îl votează pe Traian Băsescu nu se încurcă din cauza unei combinații de acest gen. Ca urmare, orice câștig, fără costuri, e bine venit. În primul rând, PMP obține zestre UNPR: sedii, logistică, infrastructură. Sunt organizații UNPR bine așezate în țară. Au membri de partid în multe deconcentrate, care au rămas în eșalonul doi și nu au fost schimbați de Cioloș. Câștigă și câțiva parlamentari, iar unii au ceva pondere în teritoriu. Liderii UNPR, de cealaltă parte, scapă de la dispariția tip PNȚCD, rămân în politică. Parlamentarii găsesc un vehicol cu șanse de a trece pragul electoral. Mai mult, PMP dă un semnal și altor nemulțumiți din Parlament. Deputați sau senatori care nu se simt în grațiile conducerii de partid, care va alcătui listele, pot trece la PMP. Cel puțin o treime dintre actualii parlamentarii nu vor mai prinde un loc eligibil, în toamnă, așa că ar putea fi tentați să migreze spre PMP".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel