Europarlamentarul PNL Norica Nicolai consideră că demersul politic al preşedintelui Traian Băsescu privind organizarea unui nou referendum pe tema Parlamentului unicameral nu va avea nicio finalitate și denotă o lipsă de respect faţă de populaţie, care oricum, va boicota o astfel de consultare populară chiar și în cazul în care Curtea Constituțională va accepta legea care reduce pragul de validare.
"Ca de obicei, din raţiuni politice, preşedintele doreşte să se reinventeze şi doreşte să mai consulte populaţia o dată într-o temă cu privire la care populaţia s-a prezentat. Eu cred că este, pe de o parte, şi o lipsă de respect, pentru că mi-e foarte greu să cred că populaţia va avea o altă opţiune decât cea pe care a avut-o atunci. Poate ea ar putea fi modificată de percepţia pe care o are, în momentul de faţă, faţă de preşedintele Traian Băsescu şi faţă de instituţia prezidenţială. Deci, este un demers politic care nu are niciun fel de finalitate, iar, în ceea ce priveşte chestiunile de drept care ţin de posibilitatea acestui demers, ele sunt discutabile şi foarte controversate, pentru că în 2011 Curtea Constituţională, cu ocazia examinării proiectului de Constituţie propus de preşedinte şi de guvernul Boc, a respins această opţiune şi a menţinut opţiunea pentru parlament bicameral", a explicat, joi, Norica Nicolai, la RFI. vicepreşedintele executiv PNL, Norica Nicolai, la RFI.
Potrivit vicepreședintelui executiv liberal, chiar dacă va fi acceptată de Curtea Constituţională legea care reduce pragul de validare de la 50% plus unu la 30%, populaţia va boicota un astfel de referendum.
"Cert este însă că şi Curtea Constituţională este ţinută de o serie de recomandări ale Comisiei de la Veneţia, care nu recomandă existenţa pragului cu privire la referendum, pentru că se presupune că s-ar anula mesajul pentru care referendumul devine o instituţie constituţională. Consultarea voinţei poporului nu trebuie să depindă de număr, de proporţia în care populaţia se prezintă la vot. Eu cred că şi cu un prag de 30% şi cu un prag de 50%, populaţia va boicota un astfel de referendum", a mai spus Norica Nicolai.
Întrebatăă dacă Parlamentul este obligat să țină cont de rezultatele unui nou referendum pe această temă, europarlamentarul Norica Nicolai a precizat: "Nu, pentru că referenumul are un caracter consultativ, iar voința Parlamentului nu poate fi înfrântă, pentru că dacă am da un efect obligatoriu referendumului înseamnă că am încălca prevederile constituţionale cu privire la mandatul imperativ care este nul şi această viziune este una care este îmbrăţişată de majoritatea Constituţiilor şi a Curţilor Constituţionale europene".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu