Klaus Iohannis, mesaj cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la înființarea Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I”

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis joi, 7 decembrie 2023, un mesaj cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la înființarea Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I”. Mesajul a fost prezentat de către Ion Oprișor, Consilier Prezidențial - Departamentul Securității Naționale.

Vă prezentăm în continuare textul mesajului:

"Astăzi sărbătorim cu multă emoție împlinirea unui secol de la înființarea Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I”, edificiu care oglindește faptele de arme ale ostașilor noștri și o parte esențială a istoriei poporului român și a devenirii României moderne.

Instituție reprezentativă a Armatei României, Muzeul Militar Național are menirea de a păstra vii în memoria națională victoriile și jertfa militarilor români pe câmpul de luptă în cele două conflagrații mondiale, precum și greutățile vremii, pe care înaintașii noștri le-au înfruntat pentru ca noi să putem trăi într-un stat național, suveran și independent, unitar și indivizibil.

Drumul care a precedat fondarea Muzeului a fost unul presărat cu hotărâre și devotament. Între 1914 și 1923, de la propunerea unei secții militare în cadrul Muzeului Național până la Înaltul Decret Nr. 6064 din 18 decembrie 1923 al Regelui Ferdinand I, acest parcurs ilustrează perseverența și abnegația elitei vremii de a reflecta istoria militară a poporului român și de a transmite mai departe urmașilor eroismul și valorile naționale.

Înființarea Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” la începutul secolului al XX-lea face parte dintr-un amplu fenomen cultural și istoric de recunoaștere și apreciere a militarilor români de către elita politică și societatea civilă. Atunci au fost ridicate multe dintre edificiile culturale și monumentele istorice care păstrează vie legătura dintre bravii noștri înaintași și tinerele generații.

Salut implicarea Băncii Naționale a României în celebrarea acestui centenar. De-a lungul timpului, Banca Națională a susținut constant inițiativele care evidențiază tradițiile și valorile istorice și culturale ale poporului român.

Colaborarea dintre Muzeul Militar Național și Banca Națională a României ne aduce astăzi la vernisajul unei expoziții dedicate aniversării a 100 de ani de la înființarea Muzeului și ne face martori la lansarea unei noi emisiuni numismatice, o monedă de argint care va intra în patrimoniul numismatic național.

În acest moment aniversar important, felicit personalul Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” și al Armatei României pentru eforturile de a păstra vie istoria militară a poporului român în conștiința națională.

De asemenea, felicit Banca Națională a României pentru implicarea în acest eveniment și pentru perseverența cu care susține și promovează valorile și tradițiile naționale", a ținut să transmită Klaus Iohannis.

==============================

Muzeul Militar Național din București a fost înființat în 18 decembrie 1923 prin Înaltul Decret nr. 6064, semnat de regele Ferdinand I al României.  Premergător constituirii acestui muzeu a fost înființat în 1893 un muzeu al artileriei.

În 1919, Ministerul Agriculturii și Domeniilor a cedat Ministerului de Război clădirea din Parcul Carol I denumită Palatul Artelor, împreună cu alte două clădiri din apropiere, pentru a adăposti expozițiile și patrimoniul viitorului muzeu militar. Clădirea și exponatele au suferit pagube din cauza unui puternic incendiu din vara anului 1938 și, din nou ca urmare a seismului din noiembrie 1940. Cele două sinistre și izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial au dus la întreruperea activității muzeului.

La 9 mai 1957, muzeul a fost redeschis sub titulatura de Muzeul Militar Central, întâi în imobilul din Bulevardul Nicolae Bălcescu nr. 5-7, apoi a fost mutat în clădirea fostei Școli de infanterie și cavalerie din strada Izvor nr. 137.

Monument în curtea muzeului cu dedicația inițială: EROILOR CĂZUȚI PE CÂMPUL DE ONOARE 1877-78, la care s-a adăugat ulterior o listă de eroi cu CEI CE S-AU JERTFIT DUCÂND PACEA LA CEI ÎNVRĂJBIȚI, 1913

În perioada 1975-1987, director al muzeului a fost istoricul militar general-maior Constantin Antip. În timpul directoratului său, în 1985, instituția s-a mutat în actualul sediu din strada Mircea Vulcănescu nr. 125-127. Clădirea a fost în trecut cazarma Regimentului de infanterie IV Ilfov nr. 21 și, ulterior, sediul Comandamentului trupelor de grăniceri. Din 1990 instituția a revenit la titulatura de Muzeul Militar Național.

În sălile sale, muzeul găzduiește o Expoziție de Istorie Străveche, Colecția de arme albe și de arme de foc, Colecția de Machete (fortificații și tehnică militară), o bibliotecă cu carte și reviste pe teme militare.

În curtea muzeului sunt expuse piese de artilerie și diverse tipuri de tehnică militară de infanterie și de aviație.

La intrarea în curte se află Monumentul Eroilor Regimentului 21 Infanterie, operă a sculptorului Spiridon Georgescu, potrivit wikipedia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel