Europarlamentarul român Eugen Tomac a emis un avertisment ferm, exprimându-și îngrijorarea cu privire la cererile făcute de Austria în legătură cu intrarea României în spațiul Schengen.
Declarațiile sale vin în urma anunțului făcut de ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, referitor la posibilitatea relaxării condițiilor de aderare în Schengen pentru România și Bulgaria.
"Nu putem primi în România toți asistații sociali de origine afgană sau siriană din Austria doar pentru a ne atinge un obiectiv legitim, care izvorăște din tratatele Uniunii Europene", a atras atenția Eugen Tomac.
Europarlamentarul a subliniat că anunțurile apărute în presa austriacă nu reprezintă o poziție oficială confirmată de autoritățile din Viena. El a evidențiat că speculațiile din presă cu privire la condițiile suplimentare în legătură cu această decizie sunt extrem de îngrijorătoare, menționând și refuzul președintelui Bulgariei în această privință.
"Este evident că în prezent nu avem o decizie clară, ci doar repoziționări, inclusiv cu condiții, ceea ce este inacceptabil", a subliniat Tomac într-o declarație pentru postul B1 TV.
Europarlamentarul a adăugat că nu a primit încă un punct de vedere oficial din partea Vienei cu privire la un calendar propus sau la condițiile suplimentare cerute pentru aderarea României la Schengen. El a afirmat că, deocamdată, nu există o concluzie unanimă la Forumul Salzburg cu privire la acest subiect și că mai este mult până când va avea loc un nou Consiliu JAI pentru a lua o decizie în această chestiune.
Contextul acestei situații îl reprezintă anunțul oficial al Austriei privind dorința de a permite intrarea României în Schengen, în special prin intermediul aeroporturilor. Propunerea austriacă, menționează relaxarea conceptului de "Air Schengen", cu condiția securizării mai stricte a frontierelor terestre și externe și a readmisiei cererilor de azil provenite din România și Bulgaria.
Ministrul austriac de Interne a transferat acum responsabilitatea Comisiei Europene pentru a lua măsurile cerute, propunând triplarea numărului de polițiști de frontieră și modernizarea controalelor de frontieră, în special la granițele bulgaro-turce și româno-sârbe. Aceste condiții trebuie îndeplinite înainte de orice relaxare a restricțiilor privind traficul aerian.
"Avertizez că liderii noștri politici încearcă să transforme orice informație de presă într-o realizare majoră. Rămân prudent în ceea ce privește evoluția acestui dosar, deoarece încă nu avem un punct de vedere oficial din partea Vienei în ceea ce privește un calendar propus sau discuții și negocieri privind condițiile suplimentare", a concluzionat Eugen Tomac.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu