Eliminare Taxa Radio TV: Dragnea explică noua modalitate de finanțare

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, propune ca în legea bugetului de stat să fie asigurate, în mod predictibil, bugetele SRR şi SRTv. Legea de funcţionare a celor două instituţii să fie modificată astfel încât acestea să fie conduse de un manager independent de factorul politic şi angajat în urma unui concurs. 

Potrivit lui Dragnea, mecanismul pe care îl propune este unul care funcţionează şi şi-a dovedit eficienţa în alte ţări. 

Un miliard de lei pentru Radio și TV

"Tocmai pentru a face un pas important în a elimina contactul între conducerile celor două instituţii şi Guvern, înainte de facerea bugetului, noi vrem să punem în legea bugetului de stat două lucruri - pentru Radio, aferent fiecărui locuitor din cei 20 de milioane, se va prevedea 21 de lei în bugetul de stat, adică 422 milioane lei pentru Radio; iar pentru TVR, aferent fiecărui locuitor din România - 34 lei, 671 milioane lei.

Asta înseamnă că fiecare conducere a celor două instituţii nu mai are probleme să meargă, cum merge de ani de zile înainte de facerea bugetului, la MF şi la premier, să se roage să le dea bani în completare, fiindcă taxa oricum nu le ajunge. Aia înseamnă influenţă politică şi lipsă de independenţă politică, fiindcă atunci când te duci la cei care sunt la putere ca să le ceri bani ca să funcţionezi este aproape imposibil ca unul din acest lanţ să nu spună: 'Eu te ajut, dar ai grijă acolo'", a declarat Dragnea.

Potrivit lui Dragnea, după alegerea viitorului Legislativ, va fi adusă în discuţie modificarea legii radioului şi a TVR astfel încât "acel Consiliu care este ales de Parlament să nu mai aibă rol executiv". 

"Acel Consiliu să organizeze concurs de management şi să angajeze un manager care să lucreze cu obiective, un manager care nu are nicio legătură cu politicul. Prin aceste două lucruri - îi asigur, în mod predictibil, venituri suficiente pentru funcţionare şi ai un management care nu mai are legătură cu politicul, atunci într-adevăr poţi spera că aceste două instituţii îşi ating scopul. Altfel, uitaţi-vă ce s-a întâmplat în urmă - TVR are 154 de milioane de euro datorie. Ce facem cu ea?", a mai spus acesta. 

Referitor la eliminarea taxei radio-tv, Dragnea a subliniat că, în ţări precum Spania, Finlanda, Ungaria, Olanda, Portugalia, Belgia, Cipru, Estonia, Andorra, Monaco, dar şi în SUA sau Canada, această taxă ori nu a existat, ori a fost eliminată. 

[citeste si]

"S-a vorbit despre faptul că se afectează independenţa acestor două instituţii. (...) Dar la Radio discutăm despre un buget de 95 milioane de euro. Eu cred că un astfel de buget poate să fie performant şi se dovedeşte că este. (...) Nu are pierderi, dar la banii ăştia e şi greu să ai. Bugetul Radioului are 200 de milioane de lei pe care îi încasează din taxa radio, 200 de milioane de lei pe care îi încasează de la bugetul de stat şi 20 de milioane de lei din reclamă şi publicitate. Deci aproape jumătate din bugetul radioului oricum vine de la bugetul de stat. (...) Noi vorbim aici de o taxă pe care o plăteşte fiecare dintre noi şi, de asemenea, bani daţi din bugetul de stat care vin tot de la noi. Deci noi din buzunarul drept dăm taxa radio-tv, din buzunarul stâng dăm din bugetul de stat. Tot bani publici sunt", a mai spus Dragnea. 

Acesta a adăugat că la TVR situaţia este următoarea: 330 de milioane de lei din taxă, 136 milioane de lei de la buget, plus publicitate. "În total, în jur de 500 de milioane. Deci şi aici este vorba de aproximativ 30% din bugetul TVR (de la bugetul de stat - n.r.)", a explicat Dragnea, citat de Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel