Detaliul scos la iveală de PSD după raportul MCV

PSD subliniază că MCV, publicat de Comisia Europeană în 27 ianuarie, a scos în evidență impactul pozitiv pe care-l are noua lege electorală promovată de chestorul Camerei Deputaților, Mircea Drăghici, în procesul de îmbunătățire a cadrului de integritate. 

"Vreau să remarc faptul că această nouă lege electorală a fost adoptată printr-un consens larg al colegilor parlamentari. Astfel, chiar dacă majoritatea interpretărilor făcute pe marginea acestui raport susțin că Parlamentul a fost principalul criticat, aceste modificări aduse prin legea electorală sunt un exemplu că și Legislativul a depus eforturi pentru întărirea legislației împotriva corupției. Asta nu înseamnă însă că toate instituțiile și puterile statului ar trebui să aibă la unison același comportament și reacție pentru că inclusiv acest proces trebuie supus, pentru a alege cea mai bună soluție, unei dezbateri, unei pluralități de opinie, ca în orice democrație, pentru limitarea abuzurilor.  În același timp, trebuie spus în privința modificărilor subliniate și în raportul privind MCV, că prevederea expres că persoanele excluse de la alegeri printr-o hotărâre judecătorească nu pot candida la alegeri reprezintă un criteriu care a fost adoptat și în codul de integritate al PSD. Raportul pentru MCV mai subliniază faptul că <<acțiunile întreprinse ca urmare a recomandărilor GRECO vor avea un rol important în realizarea de progrese în ceea ce privește integritatea parlamentarilor>>, făcându-se referire și la o altă lege al cărei inițiator am fost, dar care a beneficiat, de asemenea, de susținerea unanimă a colegilor parlamentari - legea finanțării partidelor politice și a campaniilor electorale", a arătat deputatul PSD de Argeș, Mircea Drăghici.

Test cheie la alegeri

În raportul pentru MCV se precizează că "viitoarele alegeri locale (iunie 2016) și parlamentare (noiembrie 2016) vor constitui un test-cheie. Noua lege electorală prevede în mod expres că persoanele excluse de la alegeri printr-o hotărâre judecătorească nu pot candida la alegeri. ANI are responsabilitatea specifică de a verifica declarațiile de avere ale tuturor candidaților. ANI intenționează să organizeze reuniuni la nivel local cu persoanele responsabile de verificarea declarațiilor de avere și să ofere orientări și informații cu privire la erorile recurente. De asemenea, ANI intenționează să își intensifice campaniile de sensibilizare, astfel încât toți candidații să aibă cunoștință de potențialele incompatibilități și conflicte de interese. Candidaților li se solicită totodată să prezinte o declarație din care să rezulte faptul că îndeplinesc cerințele legale pentru a fi desemnați drept candidați. Ulterior, se efectuează verificări, iar comisiile electorale, partidele politice și cetățenii au posibilitatea de a ataca decizia în instanță. Organismele responsabile de gestionarea alegerilor, atât la nivel național, cât și la nivel local, au în mod clar responsabilitatea de a colabora cu ANI pentru a se asigura faptul că posibilele încălcări ale legii sunt evitate sau identificate cât mai curând posibil". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel