Liderul PNL, Nicolae Ciucă, a explicat condițiile puse de Austria pentru intrarea în spațiul aerian Schengen.
„Între Austria și România se întâmplă această activitate de returnare a migranților ilegali. De asemenea, există cazuri excepționale, cum a fost, vă aduceți aminte, situația din Italia sau din Grecia, când la nivel european s-au reunit toți responsabilii și s-a stabilit ca fiecare țară să preia un număr de migranți. Deci ăstea sunt singurele modalități. Despre asta este vorba în momentul de față”, a precizat liderul PNL.
Austria a anunțat oficial, luni, că vrea să permită intrarea României în Schengen, doar cu aeroporturile.
Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, a anunțat disponibilitatea Vienei de a relaxa veto-ul impus pentru România și Bulgaria în cadrul zonei Schengen.
Această mișcare ar permite celor două țări să intre inițial în spațiul Schengen prin intermediul aeroporturilor, așa cum au confirmat și informațiile apărute pe surse în presa austriacă, în timpul weekendului.
Propunerea lui Karner implică o relaxare a conceptului de "Air Schengen", care presupune accesul liber prin transportul aerian. În schimb, el solicită o securizarea mai stringentă a frontierelor terestre și externe, precum și readmisia cererilor de azil provenite din România și Bulgaria, care ajung în Austria.
Ministrul de Interne a transferat acum responsabilitatea către Comisia Europeană pentru a lua măsurile solicitate de Austria: "Acum este rândul Comisiei".
El a înaintat deja cereri specifice Comisiei Europene, cerând "triplarea numărului de polițiști de frontieră și modernizarea tehnică" a controalelor de frontieră, în special la granițele bulgaro-turce și româno-sârbe. Abia în urma acestor măsuri ar fi dispus să ridice restricțiile privind traficul aerian.
"Avem nevoie de progrese în ceea ce privește securitatea frontierelor externe ale UE", a subliniat Karner.
Europarlamentarul Rareș Bogdan a transmis un mesaj, în exclusivitate pentru DC News, după ce ministrul Gerhard Karner a spus că e de acord ca România să intre cu spațiul aerian în Schengen. Prim-vicepreședintele Partidului Național Liberal spune că „lupta abia începe“, iar decizia lui Karner este rezultatul „multor luni“ de negocieri.
„Muncă multă, foarte multă muncă! Au fost luni, săptămâni, zile întregi de negocieri“ - așa a descris Rareș Bogdan decizia Austriei de a ceda și a accepta ca România să intre cu spațiul aerian în Schengen.
„Mulți oameni au lucrat la acest proiect, dar acesta nu e încă finalizat. Lupta abia începe, iar negocierile continuă pentru o singură decizie, care să includă toate cele tei granițe, aerian, feroviar și rutier, chiar dacă etapizat, pe parcursul anului 2024.“, a spus Rareș Bogdan.
„Vrem ca spațiul aerian să intre cel târziu în martie, iar rutier și feroviar până în toamna anului 2024“, a spus tranșant Rareș Bogdan pentru DC News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu