10 iunie 2012, ziua în care s-a consfinţit dezastrul PDL. Alianţa USL, victorie zdrobitoare la alegerile locale

Arhiva
Arhiva

Pe 10 iunie 2012, Alianţa USL, dintre PSD şi PNL, reuşea să câştige alegerile locale şi să zdrobească PDL-ul, partidul lui Traian Băsescu la acea vreme. 

Astfel, USL a obţinut 1322 de mandate de primar, adică 41,57 % din total, în timp ce PDL a obţinut de aproape 3 ori mai puţin, 498 mandate (15,66%). La consiliile locale, tot USL a ieşit pe primul loc, cu 13148 de mandate (32,68%), în timp ce PDL a obţinut doar 6354 (15.79). Şi la şefia consiliilor judeţene au ieşit pe primul loc tot cei de la USL, care au luat 36 de mandate din totalul de 41, în timp ce PDL a luat doar... unul. 

De asemenea, USL a castigat 49,80% din mandatele de consilieri judeteni, fiind urmata de PDL, cu 15,29%, si de PP-DD, cu 8,96%.

“Este prima legitimare prin vot a Uniunii Social Liberale şi guvernului pe care eu îl conduc, guvernul USL. Astăzi se legitimează prin vot o majoritate clară a românilor care îşi pun încrederea într-o conducere politică exercitată de USL. Rezultatele, aşa cum arată în acest moment, dovedesc foarte clar că USL, care s-a născut din speranţa şi curajul câtorva dintre noi prezenţi aici, în timp, indiferent de contestări, de atacuri, de arme folosite împotriva noastră s-a dovedit şi acum se dovedeşte că e alianţa politică în care românii îşi pun cea mai mare încredere şi alianţa politică pe care românii o consideră legitimă să conducă România”, a declarat Victor Ponta după anunţarea rezultatului alegerilor. 

Cu un procent între 50 şi 60 la sută la general, USL a zdrobit PDL-ul condus de Traian Băsescu. Au fost, de altfel, ultimele alegeri la care a participat PDL, partid care în 2014 a fuzionat cu PNL. 

USL, născut din opoziţie la Traian Băsescu 

Uniunea Social-Liberală, USL, a fost o alianță politică parlamentară și preelectorală, între partide de stânga și dreapta, constituită la inițiativa lui Dan Voiculescu. la data de 5 februarie 2011, între Alianța de Centru Dreapta (compusă din Partidul Național Liberal și Partidul Conservator) și Partidul Social Democrat.

Factorul de unificare al acestor partide complet diferite ideologic a fost opoziția la adresa președintelui Traian Băsescu. Liderii PSD, PNL și PC, Victor Ponta, Crin Antonescu și Daniel Constantin, au semnat, la Palatul Parlamentului din București, Protocolul de funcționare a Uniunii Social Liberale (USL)[7].

În urma căderii Guvernului Ungureanu, ca rezultat al adoptării în Parlament a moțiunii de cenzură USL, în data de 7 mai 2012, Victor Ponta a fost învestit de președintele în exercițiu, Băsescu, în funcția de Prim-ministru al României în fruntea unui guvern al alianței USL. După căderea Guvernului Ungureanu, care între altele fusese sprijinit și de Uniunea Națională pentru Progresul României, dar înainte de alegerile generale din 2012, s-a format Alianța de Centru-Stânga, alcătuită din PSD și UNPR. 

Alianţa USL a fost ruptă în 2014, pe fondul unor neînţelegeri între liderii PSD şi PNL, scrie Wikipedia

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel