Cercetătorii de la University of London au scanat creierele unor copii care au fost supuşi la violenţă domestică. Ei au demonstrat că există o mai mare activitate în ariile creierului asociate cu detectarea ameninţărilor şi cu tulburările de anxietate. Experţii spun că sunt aceleaşi efecte care au fost depistate în creierele soldaţilor expuşi la situaţii violente.
Autor: Anca Murgoci
Acesta este primul studiu realizat cu ajutorul fMRI (imagistica prin rezonanţă magnetică funcţională) care arată impactul abuzului fizic la copii. La cercetare au participat 43 de copii cu vârste de 12 ani. Dintre aceştia, 20 au fost victimele violenţei domestice, după cum arată serviciile sociale din Londra. Ceilalţi 23 de copii nu au fost molestaţi fizic. Oamenii de ştiinţă au spus că cei 43 de copii erau sănătoşi şi nu prezentau dezechilibre emoţionale vizibile.
Potrivit BBC Mundo, in timp ce creierele erau scanate cu fMRI, copiii priveau nişte imagini cu femei şi cu bărbaţi care aveau expresii faciale triste, calme şi nervoase. Copiii care au fost victimele unor acte violente prezentau o activitate mai intensă în regiunea numită "insulă anterioară" (parte a sistemului limfatic al creierului asociată cu emoţiile negative), dar şi la amigdală atunci când vedeau chipuri nervoase. Aceste regiuni ale creierului sunt asociate cu tulburări de anxietate şi cu detectarea ameninţărilor. Practic, copiii maltrataţi sunt în permanenţă în alertă să depisteze pericolele din jur. Conform experţilor, schimbările cerebrale nu produc efecte negative pe termen scurt, dar ar putea explica de ce copiii abuzaţi fizic dezvoltă probleme de anxietate, la vârste mai înaintate.
Copiii care trăiesc într-un mediu familial caracterizat prin violenţă pot să nu manifeste anxietate sau depresie. Experienţele de genul acesta au efecte măsurabile la nivel neuronal.
Citește şi:Ținea copiii cu capul în WC și trăgea apa. Cum chinuia asistenta criminală minorii pe care trebuia să-i îngrijeascăCondamnată la trei ani de închisoare pentru că îşi obliga fiica să mănânceFiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News