Colindatul de ceată bărbătească ajunge la ICR Istanbul

Concert de colinde, în seara zilei de 16 decembrie 2016, de la ora 18.30, la sediul ICR Istanbul.

Ca în fiecare an, ICR Istanbul continuă întâlnirile culturale cu reprezentații diasporei din Istanbul. În preajma sărbătorilor de Crăciun, colindele sunt așteptate de orice român, indiferent de spațiul în care s-ar găsi, grație valorilor culturale și identitare cu care este înzestrat colindul.

În demersul ICR Istanbul de a aduce colindul în concert în orașul aflat pe două continente se alătură o serie de partenerii locali: Asociația România pentru Asistență și Solidaritate Socială, Comunitatea Ortodoxă Română din Istanbul, dar și Consulatul General al României la Istanbul.     

Partenerul național al acestui eveniment este Academia Română, prin reprezentantul său, dr.  Marian Lupașcu, secretar științific al Secției de Arte, Arhitectură și Audiovizual, dar și coordonatorul național al dosarului de candidatură a Colindatului de ceată bărbătească în România și Republica Moldova, dosar transnațional înscris pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității (UNESCO) în anul 2013. 

Citește și: Ziua Națională a României, sărbătorită prin două recitaluri de excepție, la New York și Washington, DC

Având în vedere rigorile impuse de UNESCO odată cu intrarea pe onorabila Listă a elementului menționat, selecția colindătorilor trebuie să fie foarte riguroasă și să respecte criteriile și exigențele UNESCO. Astfel că, pentru selecția efectivă, ICR Istanbul a lucrat împreună cu Academia Română și coordonatorul dosarului transnațional.

Colindătorii care urmează să vină la Istanbul sunt: Uscat Romulus, Uscat Ovidiu-Eugen, Popovici Livi, Chiorean Alin Traian, Prehari Romi, Bujoran Mircea, coordonați de dr. Marin Lupașcu, cercetător științific la Academia Română, etnomuzicolog, competențe în muzica instrumentală, ritmică muzicală, instrumente, formații instrumentale, interpreți.

Pe lângă programul de colinde, invitații aduc cu ei și instrumente de suflat: fluier și taragot, plus dube, astfel încât să completeze colindele și cu un scurt program instrumental.

Citește și: Claviatura timpului în viziunea lui Gigi Căciuleanu: "Când dansezi, îl iei pe Dumnezeu de un picior"

Concertul de colinde de la ICR Istanbul cuprinde: “Slobozâ-ne gazdă-n casă”, “Mulțămim lui Dumnezău”, “Dăliana-i fată dalbă”, “Raiule, grădină dulce”, “Pleacă Lina, la fântână  Lina, milina”, “Tot la oi, la oi șezându”, “Leagă nană cânele” (Marșul dubelor), “Ce stai june, nu te-nsori”, Dans: Brâu ,Strigături,”Mulțămim la gazda noast’“.

În egală măsură, colindatul, fiind înscris pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității, reprezintă și un foarte bun prilej de valorificare și promovare a patrimoniului tradițional românesc, cu valoare universală.- transmite ICR Istanbul.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel