Cel mai mare depozit de explozibil al ETA, descoperit de poliția spaniolă

eta
eta

Garda civilă spaniolă a descoperit peste 1,6 tone de material pentru fabricarea de explozibil în cadrul unei operaţiuni împotriva ETA, aceasta fiind "cea mai importantă captură din Spania" în privinţa ETA, a anunţat joi Ministerul de Interne.

Acest material a fost descoperit în cadrul unei operaţiuni desfăşurate de marţi în Ţara Bascilor spaniolă şi Navarra în anturajul comandoului "Erreka" al ETA. Trei suspecţi au fost arestaţi, doi marţi, iar un altul miercuri, informează Mediafax.

Această descoperire aminteşte că grupul separatist basc, deşi foarte slăbit, nu a renunţat la arme în pofida unui armistiţiu anunţat la 10 ianuarie. "De la începutul operaţiunii împotriva comandoului Erreka, marţi, Garda civilă a descoperit peste 1.600 de kilograme de material pentru fabricarea explozibililor, ceea ce constituie cea mai importantă cantitate de armament a ETA descoperită în Spania până în prezent", a anunţat ministerul într-un comunicat.

Marţi, anchetatorii au descoperit deja 830 de kilograme de nitrat de amoniu, 13,5 kilograme de pentrită şi numeroase detonatoare în cadrul unei percheziţii la o fermă izolată din satul Legorreta, la sud de San-Sebastian în Ţara Bascilor. Această operaţiune s-a desfăşurat în urma arestării în acest sat a doi presupuşi militanţi ai comandoului Erreka, doi fraţi în vârstă de 40 şi, respectiv, 36 de ani.

Cercetările au continuat şi au condus la descoperirea, joi, în Navarra, regiunea vecină Ţării Bascilor, a "750 de kilograme de material destinat la fabricarea explozibilului", a adăugat ministerul. Cea mai importantă cantitate de explozibil confiscată în istoria ETA, 2.500 de kilograme, a fost în septembrie 1999, în apropiere de Pau, în sud-vestul Franţei.

Ministrul de Interne Alfredo Perez Rubalcaba a subliniat marţi că ETA, care nu a mai comis niciun atentat din august 2009, "nu a abandonat definitiv violenţa" şi că "Guvernul îşi va continua politica de fermitate". Materialul descoperit joi se afla în "cinci depozite" situate la domiciliul celor doi fraţi arestaţi marţi şi într-o casă vecină din Legorreta, în localitatea Cegama, în Ţara Bascilor, şi în localităţile Azpiroz şi Baraibar, în Navarra. Este vorba despre nitrat de amoniu, pudră de aluminiu, pentrită, detonatoare şi fitile, potrivit ministerului.

ETA, considerată organizaţie teroristă de Uniunea Europeană şi Statele Unite, este considerată răspunzătoare de moartea a 829 de persoane în peste 40 de ani de atentate pentru independenţa Ţării Bascilor şi Navarra.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel