Ce ţară ar putea lua locul SUA în Consiliul ONU pentru Drepturile Omului

Mihai Ciobanu / 21 iun 2018 / 07:34 Salveaza PDF Comentarii
SUA
Descriere foto: SUA

Locul eliberat de SUA în Consiliul ONU pentru Drepturile Omului va fi luat de o ţară din acelaşi grup regional.

Locul eliberat de SUA în Consiliul ONU pentru Drepturile Omului va fi luat de o ţară din acelaşi grup regional, a declarat miercuri Brenden Varma, purtător de cuvânt al preşedintelui Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, Miroslav Lajcak, citat de Xinhua. 

Varma a menţionat că rezoluţia din 2006 a Adunării, prin care a fost înfiinţat Consiliul, nu prevede posibilitatea retragerii unei ţări, dar stipulează distribuţia geografică a celor 47 de locuri în acest organism. De aceea, a precizat el, Adunarea va trebui să desemneze un candidat din grupul format din statele Europei Occidentale şi altele, deci Rusia - care potrivit unor ştiri intenţionează să candideze - nu se califică. 

Decizie fără precedent

Retragerea SUA din Consiliul pentru Drepturile Omului, anunţată marţi de ambasadoarea americană la ONU, Nikki Haley, nu are precedent. Decizia nu a fost încă notificată oficial Adunării Generale, a afirmat purtătorul de cuvânt. Adunarea îşi va încheia în curând lucrările din sesiunea curentă - a 72-a - şi nu este clar dacă va desemna un înlocuitor pentru SUA în Consiliu, arată Xinhua. Membrii acestuia sunt aleşi anual, pentru mandate de trei ani, care nu încep simultan, iar candidaturile trebuie depuse la Secretariatul General al ONU. Varma a menţionat că nu există un calendar pentru procedurile respective. 

În declaraţia prin care a anunţat retragerea SUA, ambasadoarea Nikki Haley a criticat marţi prezenţa în Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a unor ţări precum China, Venezuela, Cuba sau Republica Democratică Congo, care în opinia sa încalcă drepturile respective. Ea a acuzat Consiliul şi de o "prejudecată cronică" împotriva Israelului. Haley a susţinut că forul "nu este demn de numele său"; EFE a relatat şi că secretarul de stat american, Mike Pompeo, care a asistat la anunţ, a calificat Consiliul drept "ipocrit". 


Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.25