PDL și-a prezentat, miercuri seară, în cadrul unui comunicat de presă, punctul de vedere față de decizia Curții Constituționale care statuează că legea privind coborârea pragului de validare a referendumului la 30 la sută este constituțională, în măsura în care nu se aplică unor referendumuri organizate în primul an de la intrarea în vigoare a actului normativ.
„Decizia de miercuri a Curții Constituționale consfințește faptul că USL nu poate schimba legislația referendumului cu mai puțin de un an înainte de desfășurarea lui, așa cum a susținut tot timpul și PDL. Scăderea pragului de validare a referendumului a făcut parte din strategia USL de promovare, chiar în cursul acestui an, a unei Constituții profund nedemocratice”, se arată în documentul citat, relatează Mediafax.
Democrat-liberalii susțin că modificarea cvorumului cu mai puțin de un an înainte de organizarea unui referendum încalcă Codul de bune practici adoptat de Comisia de la Veneția în martie 2007, care spune că aspectele fundamentale în materia dreptului referendar „nu trebuie să poată fi modificate cel puțin un an înainte de referendum, sau trebuie reglementate de Constituție ori la un nivel superior legii ordinare”.
Apreciind că „proiectul USL pentru o nouă Constituție instituie dictatura unei majorități parlamentare de moment asupra voinței populare, schimbarea raporturilor de putere în stat și transformarea parlamentarilor PSD, PNL, UNPR și PC în stăpâni peste toată România", PDL consideră că "decizia de astăzi a CC a dejucat tentativa USL de a promova o Constituție nedemocratică cu votul a doar puțin peste un milion de români”.
Judecătorii Curții Constituționale au validat modificarea Legii referendumului cu scăderea pragului la 30%, dar au decis că aceasta se va aplica la un an de la implementare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu