Adevăratul motiv pentru care Traian Băsescu nu are cetățenie moldovenească

Fostul președinte Traian Băsescu a efectuat în perioada 2-3 aprilie o vizită în Republica Moldova. La acel moment, presa a scris, citând o declaraţie a ambasadorului român la Chișinău, Marius Lazurca, că în timpul vizitei Traian Băsescu ar fi urmat să primească cetățenia moldovenească. Acest lucru nu s-a întâmplat însă, iar fostul președinte a transmis că nu a solicitat să primească cetăţenia moldovenească din cauza că situaţia politică de peste Prut nu este ”propice”.

Vezi și: Traian Băsescu nu mai vrea cetățenie moldovenească. Vezi de ce

”Anterior am declarat că, în prima vizită efectuată la Chişinău, în calitate de fost preşedinte, voi solicita să primesc cetăţenia moldovenească. Nu am făcut-o, fiindcă situaţia politică din Moldova nu este propice pentru aşa ceva. Voi veni ulterior cu solicitarea de a deveni cetăţean al Republicii Moldova”, a declarat Traian Băsescu, în timpul vizitei efectuate în Republica Moldova.

Publicația hyperflash.ro scrie însă că adevăratul motiv pentru care Traian Băsescu nu are încă cetățenie moldovenească ar fi situația juridică a fostului președinte al României.

Condiţiile pentru dobândirea cetăţeniei Republicii Moldova de către un străin sunt prevăzute în legea nr. 1024 din 02.06.2000, la articolul 17. Acolo se arată că, pentru a deveni cetăţean moldovean, străinul ”cu domiciliul legal şi obişnuit pe teritoriul Republicii Moldova” trebuie: să aibă şedere legală şi continuă pe teritoriul Republicii Moldova cel puţin în ultimii 10 ani - litera a); să cunoască şi să respecte prevederile Constituţiei Republicii Moldova - litera e); să susţină testul pentru evaluarea nivelului de cunoaştere a limbii de stat - litera f); să aibă surse legale de existenţă - litera g).

Citește și: Traian Băsescu, urmărit penal, nu poate deține armă de foc

Urmărirea penală, incompatibilă cu dobândirea cetățeniei

Singura condiţie pe care Traian Băsescu nu o poate îndeplini este cea legată de şederea legală şi continuă, dar preşedintele Republicii Moldova poate, potrivit articolului 24 alineatul (2), să acorde cetăţenie printr-un decret, dacă persoana în cauză nu se află sub incidenţa articolului 20, literele a)-d). Respectivul articol prevede, la alineatul (1) că cetăţenia Republicii Moldova nu se acordă persoanei care:

a) a săvîrşit crime internaţionale, militare sau crime împotriva umanităţii;
b) a fost implicată în activitate teroristă;
c) a fost condamnată la privaţiune de libertate pentru infracţiuni premeditate şi are antecedente penale sau la momentul examinării cererii se află sub urmărire penală;
d) desfăşoară activitate care periclitează securitatea statului, ordinea publică, sănătatea şi moralitatea populaţiei;
e) nu întruneşte integral condiţiile pentru dobîndirea cetăţeniei Republicii Moldova, stabilite de prezenta lege.

Pe 18 martie, lui Traian Băsescu i s-a adus la cunoştinţă de către procurori că este urmărit penal pentru şantaj, faptă ce intră sub incidenţa articolului 20 litera c) din legea Republicii Moldova privind obţinerea cetăţeniei.

Dacă preşedintele Republicii Moldova ar fi emis decretul de acordare a cetăţeniei fără a ţine cont de această prevedere, potrivit articolului 41, decretul ar fi putut fi atacat la Curtea Supremă de Justiţie: Decretul Preşedintelui Republicii Moldova în problema cetăţeniei poate fi atacat în Curtea Supremă de Justiţie în termen de 6 luni de la data intrării în vigoare.

Sursa citată adaugă că, cel mai probabil, acest decret ar fi fost contestat de proruşii din Republica Moldova, având în vedere atacurile repetate lansate de Traian Băsescu la adresa Rusiei în perioada petrecută la Cotroceni.

Vezi și: Traian Băsescu: Republica Moldova, în UE, doar prin unirea cu România

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel